30 éves a Kállay: a nemzeti értékek között a Kállay Kristóf által alapított gyűjtemény

A Kállay család emlékei elnevezésű nemzeti értékünk alapításának 30. esztendejében emlékeztek vetítéssel egybekötött előadás keretében csütörtökön este a Kállay-házban. A gyűjtemény alapítója, a néhai miniszterelnök, Kállay Miklós fia, Kállay Kristóf ajánlotta fel a család becses értékeit a városnak. A bemutatkozó kiállítás 1993 márciusában nyílt a Nyírvíz-palotában berendezett kiállítóteremben.

Nagy ajándék a sorstól, ha valaki képes belemélyülni egy réges-régi történetről szóló könyvbe, elréved a múltból itt maradt öltözéken, viseleten, kitüntetéseken. Mindez nagy idők nagy tanúja. Sokat látott emlékek, beszédes üzenetek az évszázados múltból. Nekünk, nyíregyháziaknak, megyebeli embereknek, de a messzi távolból érkezőknek is elérhető a több száz éves múlt a Bessenyei téri Kállay-házban.

„A mai világ félelmetesen gyorsan változik, digitalizálódik, különböző olyan „internetes sztrádák” vannak, ahol nem feltétlenül olyan értékek jelennek csak meg, amelyek az ember életét pozitív irányban befolyásolják. Egy ilyen intézménynek, mint a múzeum, az a feladata, hogy emlékeztessen a régmúltra, a régmúlt hagyományaira, az emberekben zajló jó szándékra. Arra, hogy adtak itt valamit. Arra, hogy milyen konklúziókat lehet levonni a különböző személyi történésekből, a történelemből. Ahogy a Biblia mondja: Nincs semmi új a nap alatt, és valóban, csak korszakonként mindig változik, és a kor társadalmi szokásainak, normáinak megfelelően kerül az emberek elé. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy a hagyományokat itt, Nyíregyházán – a városra jellemzőket, vagy a magyarságra jellemzőket – ápoljuk, és annak a pozitív mondanivalóját adjuk át a jelenkornak, meg az utánunk következő generációknak”

– vélekedett az emlékező eseményen a történész alpolgármester, dr. Ulrich Attila. Ápolni kell, és közkinccsé tenni ezt az örökséget. Tulajdonképpen ez a múzeumok dolga – folytatta a történész. A 30 éves gyűjtemény bekerült a nyíregyházi nemzeti értékeket bemutató értéktárba. Vetített képek mutatták a csütörtök esti eseményen a több száz éves família történetét, a gyűjtemény alapításának emlékeit. Azt, hogy a korábbi 145 négyzetméterről mi és hogyan került át a Kállay-ház 1200 négyzetméterére.

„Gyönyörű szép dolgaink vannak, de kiemelnék legalább kettőt. 1764-ből a magyar Királyi Szent István rendet nagykereszttel és csillaggal, vagy az 1429-ben alapított aranygyapjas rendnek a 19. századvégi típusát, mely csak nálunk látható. Ezért is érdemes ellátogatni a Kállay Gyűjteménybe”

– mondta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője. A gyűjteményalapító a néhai miniszterelnök Kállay Miklós fia, Kállay Kristóf, a Máltai Lovagrend Szentszéki nagykövete, aki Rómában fogadta az akkori nyíregyházi polgármestert, hogy megbeszéljék a múzeumalapítás részleteit. Az azóta eltelt 3 évtized bizonyította, hogy a közönség fogékony az értékekre.

„2022 nekünk egy kiemelkedően nagyon jó év volt mind látogatószámban, mind bevételben. Egyre jobban megismerik a Kállay Gyűjteményt határon innen és határon túl. Tavaly elnyertük Az Év Múzeuma különdíját, és egyre több díjat zsebelünk be, és egyre népszerűbbek vagyunk. A köztudatba bekerülve egyre többen látogatnak el hozzánk”

– vélekedett a gyűjteményvezető. A közeljövőben a Mikulás-hét alkalmával fogadnak 700 gyereket a gyűjteményben, illetve több száz iskolás érkezik még, hogy megnézze a november végéig nyitva tartó magyar honvédség 175 évét bemutató emlékkiállítást.

Kapcsolódó galéria

Értékes esték - 30 éves a Kállay gyűjtemény