2022 pünkösdjén nyithat a Görögkatolikus Egyháztörténeti Múzeum
Fotó: Szarka Lajos

Ma már feltűnő a Bethlen Gábor utcán, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola szomszédságában magasodó Görögkatolikus Egyháztörténeti Múzeum épülete. Az újratervezés után tavaly október 2-án megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel, és azóta rohamos léptekkel haladnak az építők a közel másfél milliárdos beruházással. Jövő év pünkösdjén várható a nyitás.

Sokan kérdezik a hívőktől, mit épít a görögkatolikus egyház az egykori Salzmann-telken. Kiállítótér, könyvtár, tanulmányi ház és restaurátorműhely is lesz a többfunkciós épületben, mely a magyarországi görögkatolikus egyház elmúlt 400 évét reprezentáló kincseknek is helyet ad. Nyíregyháza belvárosában, a Kulturális Negyedben már az emeleti falak és szerkezeti elemek következnek, majd májusra várhatóan teljes magasságában mutatkozik meg az épület. A központi tér négyemeletes lesz, két oldalszárnya kétszintes.

„A földszint az, ami az egyik legizgalmasabb terünk lesz abból a szempontból, hogy nemcsak a múzeumlátogatók, hanem a város felé is egy nyitott közösségi térként szeretne funkcionálni. A kávé-teaház és a múzeumbolt bárki számára megtekinthető lesz hasonlóképpen, mint a földszinti időszaki kiállítótereknek a kiállításai. Tehát ez egy nagyon fontos ütőere az intézménynek. A központi épület egy négyszintes múzeumi blokk lesz, ahol kiállítótereket, múzeumi irodákat és speciális raktárakat, a legfelső szinten pedig restaurátorműhelyt alakítanak ki” – tájékoztatott dr. Szabó Irén, az épülő egyháztörténeti múzeum szakmai vezetője.

A háromszor 100 négyzetméteres kiállítótérbe kerülnek a Görögkatolikus Püspökség épületében több évtizede őrzött kincsek. Ikonok, ötvös- és liturgikus tárgyak, a szertartások textilkellékei, de a könyvtár kéziratos és nyomtatott köteteit is itt helyezik el. A múzeumpedagógiai helyiségben az egyházi évhez, illetve a kiállításokhoz kapcsolódó foglalkozásokat tartanak majd. Az egyik kétszintes szárny lesz a tanulmányi ház, mely a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola képzéseit támogatja.

„2022 januárjában van a műszaki átadás, majd a javítások, változtatások és a belső berendezés. Reményeink szerint jövő évben, pünkösdre talán meg tudjuk nyitni a kiállításokat is, hiszen az újonnan vakolt, még nyers, nedves épületben várni kell néhány hónapot, hogy a műtárgyakat biztonságosan el tudjuk helyezni. Tehát ezek a tavaszi hónapok a jövő évben, ilyenkor már nagyon izgalmasan, a kiállításrendezéssel fognak telni” – nyilatkozta Szabó Irén.

Balázs Mihály Ybl-díjas építész és társa, Török Dávid világos színű, vakolt külsőt tervezett. A kortárs épület belső terei is a XXI. század divatját követik, de egy-egy elemében visszaköszön a görögkatolikus tradícióra jellemző ikonosztázok szerkezete is.

Kapcsolódó galéria

Görögkatolikus múzeum - építési munkálatok 2021 04 07