2 nap alatt 59 főzőcsapat, több mint 20 ezer adag tirpák ételt készített
2 nap alatt 59 főzőcsapat, több mint 20 ezer adag tirpák ételt készített

Hetedik alkalommal tartották meg Nyíregyházán a Tirpák Fesztivált. Több tízezren látogattak el a Kossuth térre. A rendezvény két napig tartott, 59 főzőcsapat több mint 20 ezer adag hagyományos tirpák ételt készített el. A jó hangulatról folyamatos színpadi produkciók gondoskodtak, itt volt a TNT és a Fásy Mulató is.

Szombat délelőtt 10 órakor kezdődött a 2019-es Tirpák Fesztivál a főzőcsapatok felvonulásával. Már ekkor lehetett érezni az ínycsiklandó hagyományos tirpák ételek illatát. A ünnepélyes megnyitón a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke kihangsúlyozta, hogy Nyíregyháza kulturális és minden más területen is folyamatosan fejlődik, ide érdemes ellátogatni.

Van egy olyan idézet, amit Gundel Károly mondott: a minőség az nem örökletes, csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. Meggyőződésem, hogy Nyíregyháza ezt megoldotta, Nyíregyháza többet ad nem csak kultúrában, nem csak gasztronómiában, hanem minden területen. A fejlődés olyan dinamikus, hogy aki tavaly itt volt és idén is ellátogat, szinte rá sem ismer

– emelte ki Krivács András a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a rendezvényen elmondta, a Tirpák Fesztivál elsősorban a nyíregyháziakért van, de örömére szolgál, hogy idén nyolc külföldi delegáció is képviseltette magát, ezen kívül pedig már turisták százait vonzzák a nyíregyházi fesztiválok.

Erre van egy komoly igény, érdeklődés ezért folytatnunk is kell. Augusztusban volt a Néptáncfesztivál, most gasztronómiai fesztivál és még sok más, ami évek során alakult ki így egy jól felépített programként. A nyíregyháziak nagyon készülnek rá, és nem csak ők, hanem a turisták is, hiszen minden szálláshelyen telt ház van

– mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Birkás töltött káposzta, káposztás sztrapacska, vadpörkölt, hagymás ropogós csülök, ez csak néhány abból a közel 60 féle tirpák ételből, amit elkészítettek, hiszen vasárnap is folytatódott a fesztivál Bogrács- és Grillbajnoksággal. A 20 ezer adag mind elfogyott.

Nagyon tetszik a rendezvény. Színvonalas és nagyon finom ételeket lehet venni. Már én is kinéztem, a szlovákoknál fogok babgulyást vásárolni. Jók a műsorok is

– mondta el Horvát Mihályné.

A városvezetés 4000 adag sütőtökös málét osztott ki a látogatóknak, amelyet idén is a sipkaysok készítettek 20 kg kukorica lisztből, 240 kg sütőtökből és 16 kg tökmagból.

Kapcsolódó galéria

Tirpák Fesztivál 20190922 délelőtti pillanatok