154 éves a Jósa András Múzeum – Dr. Istvánovits Eszter kapta a Pro Museo díjat

1868. december elsején alapították a Jósa András Múzeumot, így csütörtökön ünnepelte fennállásának 154. évfordulóját. Bár a kulturális intézmény jelenleg zárva tart, a munka nem állt meg, több kiadványt készítettek idén és online konferenciákon vesznek részt, illetve szerveznek. A Jósa-napi ünnepségen idén második alkalommal adták át a Pro Museo díjat, a munkatársak ez alkalommal dr. Istvánovits Eszter régésznek ítélték oda az elismerést.

Hosszú évtizedek óta december elseje a Jósa András Múzeum napja Nyíregyházán. Kelet-Magyarország legrégebbi közművelődési és tudományos intézménye az 1868-as alapítás után 1918 őszén vette fel az alapító nevét. Jósa András egykori vármegyei tiszti főorvos munkája alapozta meg azt, hogy jelenleg már több mint egymillió műtárgyat rejtenek az intézmény falai, évtizedek óta országosan is ismert a múzeum bronzkori leletanyaga és itt található a legtöbb honfoglalás kori emlékünk. A 154. évfordulón Jósa András gondolataival utaltak a jelenre is, az alapítót nem kedvetlenítették el a meg nem értések, mert ahogy ő mondta, nem a mának dolgoznak, majd jön idő, amikor megértik őt. A múzeum a koronavírus-járvány előtti időkben igazán jó látogatószámokat ért el, kiemelkedő minőségű tárlatok nyíltak Nyíregyházán, még az Év múzeuma díjat is megkapta 2019-ben. A pandémia után rövid nyitvatartás után viszont ismét bezárta kapuit, 2022. január végén elkezdődött egy nagyszabású felújítás. Ennek is köszönhető, hogy a 2022-es ünnepséget a Kállay Gyűjteményben szervezték.

Pro Museo díjak

Kiosztották a tavaly alapított Pro Museo díjat, a kollégák dr. Istvánovits Eszter régésznek ítélték oda az elismerést, aki 1981-től a kulturális intézmény dolgozója, egyetemi tanulmányai után Budapestről költözött Nyíregyházára.

Ennél szebb kitüntetés nincs, mint amikor a kollégák döntenek úgy, hogy megérdemli az ember. Megható, ezt tudom mondani és azt gondolom, hogy jó darabig vezetője voltam a régészeti osztálynak, akik most ott dolgoznak, túlnyomó többségük az én kezem alatt dolgozott, sőt volt, akiket én választottam, akkor kerültek ide, amikor a nagyobb autópálya-beruházások kezdődtek. Ez a díj így talán valami elismerése annak, hogy az ember nem mindent csinált rosszul, lehetett benne jó is” – nyilatkozta a kitüntetett dr. Istvánovits Eszter, a Jósa András Múzeum régésze és főmuzeológusa.

Pro Museo díjat adtak egy olyan külső személynek vagy cégnek is, akivel jó az együttműködése az intézménynek és sokat tesz a múzeumért. Idén egy olyan vállalkozás kapta az elismerést, akivel több mint két évtizede együtt dolgoznak a régészek és kiemelt mecénása is az intézménynek, ez a NÓRA-97 Kft.

Folyamatos a munka

Az ünnepségen elhangzott, ebben az évben is valamennyi kiadványát meg tudta jelentetni a múzeum, a költöztetést maradéktalanul elvégezték, további nagy munka volt az M49-es gyorsforgalmi út régészeti feltárása, év elején még kérdéses volt, hogy minden feltáró helyet meg tudnak-e ásni, de ez is sikerült – mondta dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató.

Eredményes volt az év

A Sóstói Múzeumfalu rekord látogatószámot ért el ebben az évben, több mint százezer ez a szám, korábban még soha nem látogatták meg ennyien. A Jósa András Múzeum most kiesett, kiállítások nem voltak, de a Kállay Gyűjteményt nagyon szép számban látogatták idén, eddig 12 ezren, de ugye még nincs vége az évnek és nem tudjuk mennyi lesz a végső szám” – mondta dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Ideiglenesen zárva a JAM

A múzeumigazgató arról is beszámolt, jelenleg mivel foglalkoznak a munkatársakkal az ideiglenesen bezárt intézményben.

A három alapvető feladat: gyűjtőmunkát végezni, ezt megőrizni és ezt bemutatni. Most a harmadiknak is csak részben nem tudunk megfelelni, mert a begyűjtött és megóvott műtárgyakat be tudjuk mutatni tudományos konferenciákon, kötetekben, online formában, pusztán kiállítások nincsenek. Ezen kívül pedig a belső munkálatokat, ami szokványos, revíziótól kezdve a tudományos munka, műtárgyvédelem, régészeti ásatás – ez mind-mind folyik” – tette hozzá dr. Rémiás Tibor.

Tervek és célok

Tervek és célok már a 2023-as évre nézve is vannak, a múzeumfaluban nagy hangsúlyt fektetnek továbbra is a programokra, a Kállay Gyűjtemény jövőre 30 éves lesz, ezt méltóképpen szeretnék majd megünnepelni, a Jósa András Múzeum egy tudományos Géniusz nevű programban vesz részt, amelyben a megyei kriminalisztikát kutatják, de a belső munkájukat is bemutatják majd várhatóan 2023-ban, online formában.