100 év szükséges a helyreállításhoz

Magyarországon évente több ezer erdőtűz és vegetációtűz keletkezik. 2011-ben számuk meghaladta a 8400-at, 2012-ben a 21 500-at, 2013-ban a 4600-at. A szabadterületi vegetációtüzek éves szinten több mint 2 ezer esetben erdőterületet is érintenek. Az erdőtüzek miatt sokszor kell autópályákat, főutakat lezárni, de a tüzek lakott területeket, tanyákat is veszélyeztetnek. Az erdőben kialakuló koronatüzek nemcsak a teljes növényzetet semmisítik meg (fákat, cserjéket, lágyszárúakat), sok élőlény sem tud elmenekülni a tűz elől.

Hazánkban az úgynevezett tavaszi tüzek nagy számban fordulnak elő. A közvetlenül a hóolvadás után kezdődő és lombfakadásig, a növényzet kizöldüléséig tartó időszak kiemelten veszélyes az erdő és vegetációtüzek szempontjából.

– A lángokat már egy kisebb erősségű szél is jelentősen felgyorsíthatja, továbbviheti a szomszédos erdőterületekre – mondta dr. Nagy Dániel, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóságának igazgató-helyettese. – Közvetett módon a változó klimatikus viszonyok is hatással vannak az erdőtüzekre. Egyrészt megnő a tűzveszélyes időszakok hossza, másrészt a keletkező erdő- és vegetációtüzeket nehezebb eloltani. Mivel a tüzek 99 százalékát mi, emberek okozzuk, az erdő- és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés.

 

CSAK A MEGELŐZÉS SEGÍTHET

 

– Mivel az erdőtüzek csaknem a teljes lakosság életminőségét és életmódját befolyásolhatják – természetjárókét, gazdálkodókét, közúton közlekedőkét, tanyán és falvakban élőkét, kerttulajdonosokét –, megpályáztuk és 2014-ben elnyertük az Európai Unió LIFE programjának támogatását erdőtűz-megelőzési kommunikációs és képzési programok végrehajtására, a lakosság informálására, szakemberek továbbképzésére – közölte a FIRELIFE projekt projektvezetője, dr. Nagy Dániel.

A szakember elmondta, az erdőtűzkockázat jelentősen függ az időjárási viszonyoktól. Indokolt esetben az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőterületekre. Tűzgyújtási tilalom idején a kijelölt tűzrakó helyeken sem szabad tüzet rakni.

A témában további információk olvashatók a NÉBIH honlapján és az erdotuz.hu honlapon.