47. A Nyíregyházi Törvényszék épülete


1872. január 1-én, a mai városháza épületében kezdték meg működésüket Nyíregyházán az igazságszolgáltatás helyi szervei, a Nyíregyházi Törvényszék és a Nyíregyházi Járásbíróság. A bíróság méltó épületben történő elhelyezésének terve 1888-ban indult. A város nagy áldozatot hozott, hiszen az ingyen telek biztosítása mellett még 200 000 Ft kamat nélküli kölcsönt is adott az államnak, hogy az igazságszolgáltatás palotája végre felépülhessen. Az igazságügyi miniszter 1888-ban utasította Wágner Gyula budapesti építészt a tervek elkészítésére. Az ő javaslatára az épület nyugati vonalát úgy építették fel, hogy az párhuzamos lett a városháza homlokzatával, leszűkítve ezzel az akkori „nagy-orosi” utcát. A munkálatokkal megbízott Barzó-Vojtovits építészpáros 1890 tavaszán kezdett hozzá az építkezéshez. Az 1891. november 23-án átadott „törvénykezési palota” nem aratott általános elismerést. Kifogásolták, hogy a magassága nincs arányban a hosszú frontjával, az egy kaszárnyára hasonlít.

Az ügyek számának emelkedése miatt 1928-ban Orbán Ferenc tervei alapján, Várallyai Sándor helyi vállalkozó közreműködésével megkezdődött a törvényszék bővítése. Emeletet húztak rá, a régi sarokbejárat helyett új főbejáratot alakítottak ki, mely oszlopokon nyugvó árkádos díszítést kapott. A most már imponáló palota előnyösen emelte a Bocskai utca nagyvárosi jellegét.

Az épület megújulásának rekonstrukciója, modernizációja 2003. évben a SIÓINVEST Mérnöki Iroda Kft.-vel megkötött tervezési szerződés aláírásával kezdődött. A tervszerinti megvalósítást a BAUKONT Rt., mint generál vállalkozó végezte. A felújított épület átadására 2005. májusában került sor. A felújítás során ügyeltek az épület műemléki jellegének a megtartására. Az épület jelenlegi rendeltetése a Nyíregyházi Törvényszék, valamint a Nyíregyházi Járásbíróság működésének szükséges tárgyi feltételek biztosítása.

Városi cégeink