Rehabilitáció a Tiszavasvári úton


                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

A kedvezményezett neve:
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt címe:
„Barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyháza Tiszavasvári úti laktanyák tekintetében”

A projekt azonosítószáma:
TOP-6.3.1-15-NY1-2016-00001

A szerződött támogatás összege:

2,316 milliárd forint

A támogatás mértéke:
100 százalék

A projekt tartalmának bemutatása:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2,316 milliárd forint 100%-os intenzitású támogatást nyert a „Barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyháza Tiszavasvári úti laktanyák tekintetében” című, TOP-6.3.1-15-NY1-2016-00001 azonosítószámú projekt megvalósítására. Erre azért volt szükség, mert a barnamezős fejlesztéssel érintett terület (volt Báthory és Vay laktanyák), a város jelenleg alulhasznosított katonai objektuma. Az épületek állapota leromlott, ezek többsége lebontásra, egy épület felújításra kerül, megújulnak a területen található zöldfelületek.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata elkészítette Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, valamint Integrált Területi Programját. Mindkét dokumentumban egyaránt megfogalmazott cél Nyíregyháza fenntartható városfejlesztése, a város közösségi használatú zöldterületeinek növelése, az alulhasznosított, funkció nélküli területeinek gazdaságélénkítő módon történő hasznosítása.
A barnamezős területek rehabilitációja keretében tervezett fejlesztések helyszínéül Nyíregyháza, Kertváros, Salamonbokor, Szabadságbokor városrésze, a volt Tiszavasvári úti laktanya területei (volt Báthory laktanya és Vay laktanya) szolgálnak.

A tervezett fejlesztés hozzájárul a település általános környezeti állapotának javulásához, mivel a területen több, mint 40.000 m2 zöldfelület fejlesztés valósul meg. A beruházás során olyan módszerek kerülnek alkalmazásra (pl. záportározó), amelyek környezetvédő módon biztosítják az infrastruktúra működését, pl. csapadékvíz helyben történő használata öntözési céllal. A területek bekapcsolása a városi területek közé növeli a gazdasági fejlődés lehetőségét, új területeket nyitva meg az Üzleti Park és a Technológiatranszfer Központ kialakításával, hozzájárulva új munkahelyek létesítéshez.

A projekt keretében tervezett tevékenységek a következők:
- Rekreációs célú területfejlesztés a laktanya északi és déli területén:
- Zöldfelületek növelése, valamint aktív és passzív rekreációs célú zöldfelületek létesítése
- Extenzív fenntartású zöldfelületek kialakítása
- Technológiatranszfer Központ kialakítása
- Parkolási infrastruktúra (P+R parkoló) kialakítása
- A barnamezős terület közmű és közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése
- Települési zöld infrastruktúra fejlesztési- és fenntartási akcióterv kidolgozása
- Partnerség és nyilvánosság biztosítása, infrastrukturális fejlesztéseket kiegészítő „soft” tevékenység megvalósítása

 

2019. február 27.

További fotókért kattintson a képre!

 

2019.04.04.

További fotókért kattintson a képre!

Kapcsolódó cikkek:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/uj-kozossegi-szinter-es-technologiai-transzferkozpont-is-lesz-a-kertvarosban-2019-02-27

https://www.nyiregyhaza.hu/galeriak/barnamezos-beruhazas-a-tiszavasvari-uton

https://www.nyiregyhaza.hu/galeriak/megujul-a-volt-vay-adam-laktanya

 

Szemléletformáló film:

További fotódokumentáció:

BARNAMEZŐS TERÜLETEK REHABILITÁCIÓJA Nyíregyháza Tiszavasvári úti laktanyák tekintetében

2023. 10. 13.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület és Településfejlesztés Operatív Program keretén belül 2.316 milliárd forint, 100%-os támogatási intenzitású, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósította meg a TOP-6.3.1-15-NY1-2016-00001 azonosítószámú „Barnamezős területek rehabilitációja a Nyíregyháza Tiszavasvári úti laktanyák tekintetében” című projektjét. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A projekt vonatkozásában megvalósult 2019-ben a Tiszavasvári út déli részén elhelyezkedő volt Vay Ádám laktanya rehabilitációja. A projekt keretében a volt parancsnoki épületből Technológiai Transzferközpont épült, a területen modern military játszópark, valamint KRESZ-park létesült, a közelben akadálymentesített mosdóhelyiséggel. A fejlesztés során közel egy kilométernyi út, kisebb kiterjedésben kerékpárút és járda, valamint parkolók is épültek. A zöldfelületi fejlesztés során az utcabútorok, játékok, bográcsozóhelyek, piknikezésre alkalmas terek, sétányok is kialakításra kerültek. A területen 332 darab fa és közel 13 200 darab cserje került elültetésre, valamit 72 ezer négyzetméteren végeztek füvesítést.

2023. októberében befejeződött a Tiszavasvári út északi oldalán a beruházással érintett terület rehabilitációja. A projekt keretében kialakításra került zöldfelület, ahol 1 streetball/futball vegyeshasználatú pálya, 1 ping-pong asztal, szabadtéri fitnesz park, futó-, gyaloglókör, mászószobor létesült. Az intenzív zöldfelületen záportározó elhelyezésére is sor került, amely a teljes tervezési terület északi részén (a Tiszavasvári úttól északra) keletkező csapadékvíz elvezetésére méretezett. A mezítlábas ösvény is (Kneipp burkolat) megvalósításra került, amely színesíti a szabadidős tevékenységek palettáját. Továbbá a fejlesztéssel érintett területen mosdóépület kialakítására, 18 kamerából álló térfigyelő kamerarendszer kiépítésére, 2 kutyafuttató került elhelyezésre, valamint utcabútorok és parkberendezések beszerzésére került sor. A Báthory laktanya területén az intenzíven fenntartott zöldfelületek mellett a maradó területeken extenzív zöldfelületek valósultak meg.

További információ kérhető:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.

Tel.: 06-42/524-524

Web: www.nyiregyhaza.hu

Városi cégeink