„SZAK”SEGÍTÕ KEZET NYÚJTANAK
Sajnos bármikor elõfordulhat a családok életében, hogy egyik tagjuk lebetegszik, és szerettük kezelése tartósabb ápolást igényel, ezt pedig a rendelõintézet helyett otthon szeretnék igénybe venni. Ebben nyújt segítséget Nyíregyházán az otthoni szakápolás és a hospice ellátás, amelyek már több mint egy éve az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság feladatkörébe tartoznak.

 – Az otthoni szakápolás egy olyan szolgáltatási forma, amit a kórházi ellátás kiváltása vagy lerövidítése érdekében, szakképzett ápolók végeznek a beteg otthonában vagy tartózkodási helyén. Ezt egyébként Nyíregyházán egyre többen veszik igénybe – tájékoztatta lapunkat Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetõje. Hozzátette, ez az ember- és betegközpontú, egyénre szabott ellátási formát az OEP finanszírozza, így a betegek számára ingyenesen igényelhetõ.

A beteg otthonában kizárólag a jogszabályban meghatározott szakápolói teendõk végezhetõk. Ilyen például az infúziós terápia, a gyógytorna, vagy a különbözõ sebek, fekélyek kezelése – hangsúlyozta az igazgató.

Otthoni szakápolást csak a háziorvos saját kezdeményezésére vagy az illetékes szakorvos javaslata alapján lehet kérni – 14 vizitre rendelhetõ évente, de ha az elrendelõ orvos úgy ítéli meg, további három alkalommal megismételhetõ – az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságnál.

HOSPICE ELLÁTÁS

A tájékoztatás során megtudtuk, ennél az ellátási formánál a gyógyíthatatlan, elsõsorban daganatos megbetegedésben szenvedõ, végsõ stádiumba került betegek fájdalmaiban és egyéb kínzó tüneteinek megszüntetésében vagy csökkentésében nyújtanak segítséget a szakemberek: az ápolók, gyógytornászok, mentálhigiénikusok, pszichológusok, lelkészek, szociális munkások, illetve a szakorvosok.

A hospice ellátás része lehet a tartós fájdalomcsillapítás, a gyógytorna, a fizioterápia, a szociális tevékenységek szervezése, a diétás gondozás, tanácsadás, a mentálhigiénés gondozás, tanácsadás, melynek része a családtagok, és/vagy közvetlen szakellátásban résztvevõk felkészítése a hospice ellátásra. Amennyiben a beteg állapota úgy igényli, akár több szakdolgozó is látogatást tehet a beteg otthonában, akik segítséget tudnak nyújtani az utolsó idõszakban – fejtette ki az igazgató.

Az otthoni hospice ellátást – mely legfeljebb 150 napra rendelhetõ – a kórházi onkológus javaslatára a háziorvos rendelheti el, Nyíregyházán például az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságnál. Az ellátásról bõvebb információ kérhetõ személyesen az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóságon, a Szent István utca 14. szám alatt, vagy telefonon a 06-30/657-0228-as számon a koordinátornál.

Bruszel Dóra