Nyíregyházán születik újjá a Zsindelyes Fesztivál
Fotó: Trifonov Éva

Újraéled a Zsindelyes Fesztivál – új névvel, új helyszínen és részben új koncepcióval. A mostantól összművészeti fesztivál Érpatak határából a Sóstói Múzeumfaluba költözik, hiszen a régi helyszínen egy turisztikai komplexum, a Zsindelyes Cottage épült. Az ezentúl nyíregyházi rendezvényen a hagyományőrzésé a főszerep, de megjelenik a gasztronómia és fiatalokat megszólító programelemek is lesznek. Az augusztus 21-én, szombaton tartandó eseményen az EDDA, a TNT és a Roxan is élő koncertet ad – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

 

 

Hogy miért születik újjá a rendezvény? Az ötletgazda Papp József szerint két dátum adja az apropóját. Az egyik, hogy októberben lesz 30 éve, hogy a családi vállalkozás a rendszerváltás után az elsők között kapta meg a minőségi pálinka előállításához az engedélyt.

Pálinka: 30, meggy: 20

A másik pedig már az eredetvédett gyümölcshöz kapcsolódik. – Februárban lesz 20 éve, hogy az újfehértói fürtös meggyel elkezdtem foglalkozni, hogy hogyan lehet ebből eredetvédett terméket, pálinkát előállítani, hogy lehet ezt eredetvédettségi eljárás alá vonni, hogy lehet a gyümölcsöt magyarországi és brüsszeli védettség alá vonni – ennek 20 éve lesz februárban. E két eseménynek a kerek évfordulójához szerettünk volna valamit hozzákapcsolni, s így jött a Zsindelyes Fesztivál megrendezése – jelezte Papp József, a Zsindelyes Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Érpatakról Sóstóra

A helyszín azonban kérdésessé vált. 2012-ben, a legutolsó fesztivál idején – amin több mint 17 ezren vettek részt – még egy füves terület volt ott, ahol most egy 2018-ban megépített turisztikai centrum áll, a Zsindelyes Cottage. Így Papp József egy Nyíregyháza polgármesterével, dr. Kovács Ferenccel történt megbeszélést követően döntött a Sóstói Múzeumfalu mellett, amelyről azt mondja, méltó helyre, a megyeszékhelyre, az ország egyik legszebb épületkomplexumába került a rendezvény.

Erősíti Nyíregyháza vonzerejét

A sajtótájékoztatón dr. Ulrich Attila alpolgármester az önkormányzat nevében köszönetét fejezte ki a Zsindelyes Alapítvány kuratóriumi elnökének, hogy Nyíregyházát választotta, hiszen az esemény kitűnően illeszkedik a városi jelentős rendezvények sorába, s nemcsak az idei esztendő, hanem a következő évek kiemelkedő programja is lehet. – A fesztivál egyik alapfilozófiája, hogy értékmegőrző és értékteremtő, amihez a megyeszékhely skanzenje kitűnő helyszín és Nyíregyháza számára turisztikai szempontból is jót tesz. Egyre több nagyfesztivál jön hozzánk és alakul ki, amely a város hírnevét, idegenforgalmi vonzerejét régiós szinten emelheti – mondta az alpolgármester.

Népies hangsúlyokkal

A fesztiválnak a neve és részben a koncepciója is változik. A pálinka, mint hun­garikum természetesen elérhető lesz a fürtös meggy főszereplésével, de a rendezvény jelzője mostantól összművészeti. S bár korábban is megjelent – még Érpatakon – a népzene, a néptánc és a kézművesség, most ez lesz hangsúlyosabb. Tartanak kézműves vásárt és kiállítást, a gyerekek megismerhetik a mesterségeket és időt tölthetnek a Méhecske játéktéren, a népi iparművészet a ZEMA ékszerekkel jelenik meg, melyek elkészítését is meg lehet nézni élőben. A hagyományőrző fellépők bőséges teret kapnak: muzsikál a Bürkös és a Szikes zenekar, fellép a Figurás Táncegyüttes, az Érpataki Asszonykórus, továbbá pálinka lovagrendek is pódiumra vonulnak. – Újdonságokat is csempészünk a fesztiválba: DJ által húzott zenére szalontáncosok lépnek fel. S lesz „kocka placc”, hiszen a fiatalokat megszólítva a gémereknek és youtubereknek is teret kell adnunk, akik játékokkal, pódiumbeszélgetésekkel, élő bejelentkezésekkel tarkítják a programot – sorolta Juhász Miklós főszervező.

Edda, TNT, Roxan

Ami pedig nem változik: nagyszabású élő koncertek vonzzák a nézőket, a nagyszínpad két fő attrakciója a skanzenben az EDDA és a TNT, s az újfehértói kötődésű Roxan is fellép.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az önkormányzat ingyenes buszjáratokat tervez indítani, melynek részletei később lesznek ismertek, de aznapra – és addig is – javasolják a múzeumfalu mellett létrehozott óriási, ingyenes parkoló használatát.

Kapcsolódó galéria

Zsindelyes Összművészeti Fesztivál sajtótájékoztató Érpatakon