Tészta, hal, jeges párna - Helebrandt Máténak ma este szurkolhatunk az olimpián

Ma áll rajthoz az olimpián Helebrandt Máté. A nyíregyházi gyalogló az 50 km-es távon indul, ahol a világ legjobbjai ellen versenyezhet. Nem csak egymással, hanem a nagy meleggel is meg kell majd küzdeniük a sportolóknak. 

Nyíregyházi sportolónak is szurkolhatunk csütörtökön késő este az olimpián. A nyíregyházi Helebrandt Máté az 50 km-es gyaloglásban áll rajthoz. A sportoló az indulás előtt optimista volt, és szeretne az élmezőnyben végezni. 

- A világranglista első hatvan helyezettje ott lesz, világcsúcstartók, korábbi olimpiai bajnokok is rajthoz állnak, és természetesen a házigazda japánok favoritként indulnak, de szeretném tartani velük a lépést, és ott lenni az élmezőnyben – mondta Helebrandt Máté atléta. 

Helebrandt Máté rendben megérkezett Japánba. A gyalogló és maratonfutó versenyeket a Tokiótól 800 km-re lévő Szapporóban rendezik, a szervezők abban bíztak, hogy hűvösebb lesz. Jelenleg viszont több mint 30 fok van, és az esőzések miatt nagyon magas a páratartalom, így ezzel is meg kell majd küzdeniük a versenyzőknek. Mátéék is jeges párnákat készítettek, melyeket a sapkájukra helyezve hűthetik magukat menet közben. A szállásuk abban az épületben van, ahol az 1972-es téli olimpia részvevői is laktak, Szapporóban viszont egyáltalán nincs most olimpiai hangulat. Egy speciális betonból készült pályán tréningezhettek a sportolók az előző napokban, mely kicsit rugalmas, így az ízületeket kíméli. Ezúttal a család nem utazhatott el a nyíregyházi gyaloglóval, ott van viszont mellette edzője, Pokrovenszki József. 

- Beszéltünk Mátéval, jól érzi magát, jó formában van, de nagyon meleg van, ami befolyásolhatja a teljesítményt. Nincs olyan ellátás mint az olimpiai faluban, de sikerült megtalálnia azokat az ételeket melyekre most szüksége van, így főként halat és tésztát eszik. A szlovákokkal van egyik szinten a szállodában, és bizakodva várja a versenyt – mondta Helebrandt Zoltán, Máté édesapja. 

A szülők és a barátok idehaza, a 100 Éves Patika előtt felállított kivetítőn szurkolnak majd csütörtökön éjszaka. Helebrandt Máté versenye magyar idő szerint 22.30-kor kezdődik.