Zongoraverseny a Vikárban – 76 fiatal méri össze tudását március végén
A díjkiosztó ünnepség és gálahangverseny március 31-én, a Zeneiskola Piccoli Archi termében lesz.

A XV. Országos Zeneiskolai Zongoraverseny döntőjének ad otthon március végén a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola. A háromévente, négy korcsoportban szervezett zenei versenyen idén 76 fiatal, köztük három vikáros diák méri össze tudását.

Boros Misi, Balatoni Péter, Obbágy Anna és Karsai Márk, vagy a Tóth testvérek – hogy csak hirtelen említsek néhány nevet a ma világhírű hazai zongoraművészek közül, akik egykoron a nyíregyházi versenyen tűntek fel. A 70-es évek második felében, a Zeneiskola két kiváló tehetségű művésztanára, Sára Jenő és Babka József kezdeményezésére vállalta a város és az intézmény e jelentős zenei verseny megrendezését. A cél mindig ugyanaz. 

Leginkább a tehetséggondozásnak a csúcsát felfedezni. Ide azok érkeznek, akik legjobban zongoráznak a saját környezetükben, iskolájukban, aztán megmérettetnek. Ennek az országos versenynek hét területi válogatója volt országszerte. A keleti régióban iskolánkban rendeztük meg ennek a területi válogatóját.

- nyilatkozta Tamás Attila, a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

A 76 döntőbe jutott fiatal között három a Vikár, illetve két diák a nyíregyházi Muzsika Zeneiskolából, a megyéből Apagyról, Kisvárdáról és Mátészalkáról kerültek még az Országos Zongoraversenyre. A kötelező barokk zenemű mellé általában romantikus és XX. századi darabot választanak a versenyprogramba.

Ahogy Tirpákné Lizák Teodóra zongoratanár, két diák felkészítője mondta:

Minden korcsoportban egy kötelező mű van, Johann Sebastian Bach művet  mindenkinek kell játszani, a többi pedig szabadon választott. Nyilván minden  korcsoportban meg van szabva egy bizonyos időkorlát, amin belül kell előadni a műveket, és lehetőleg különböző stílusban, karakterben kell választani. ezeket a műveket.

A versenyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma hirdette meg, szakmai szervezője az Oktatási Hivatal. A versenyzők 29 város 41 intézményéből érkeznek március 29-én Nyíregyházára. A zsűri elnöke Dr. Hargitai Imre zongoraművész, egyetemi tanár.

A díjkiosztó ünnepség és gálahangverseny március 31-én, a Zeneiskola Piccoli Archi termében lesz.