Zöldhulladékgyűjtés – A vegetációs időszakkal indulnak a járatok

Március 6-án, hétfőn reggel – a hosszú téli szünet után – elindultak az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. zöldhulladékgyűjtő járatai. A korábban már megszokott napokon érkezik a kocsi, és kérik, hogy a lakók reggel 6 óráig helyezzék ki az edényeket. A házhoz menő zöldhulladék-szállításba bevont családi házas övezetekben gyűjtött zöldhulladékból komposzt készül.

 

A vegetációs időszak indulásával egy időben, március 6-án reggel 6 órakor elindultak a gyűjtőjáratok azokon a területeken, ahol bekapcsolódtak a lakás- vagy háztulajdonosok az ingyenes zöldhulladék-szállításba.

„A begyűjtés heti gyakorisággal történik. Én úgy gondolom, ez elegendő arra, hogy az ingatlanokon keletkező növényi eredetű hulladékot be tudjuk rakni a kukába. Gondolok itt a fűnyesedékre, a metszésből kikerülő gallyakra, a konyhából kikerülő növényi eredetű hulladékra, krumplihéjra, egyébre. Az a kérésünk, hogy a kukába helyezzék el, ne a kuka mellé. A kuka mellől csakis az erre a célra rendszeresített zsákokból fogjuk elszállítani a hulladékot, amit a hulladékudvarban található ügyfélszolgálatunkon, vagy a Bokréta utcai telephelyen lehet beszerezni” – tájékoztatott Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

A gallyakat és egyéb nyesedéket rövidre kell vágni, ne lógjon ki a kukából, hogy ne veszélyeztesse se a rakodómunkások testi épségét, se a szállítójárművek műszaki biztonságát.

„Azokban a körzetekben, amelyeket bevontunk a zöldhulladék-szállításba, az ott élő ingatlanhasználók bármikor igényelhetnek zöldhulladékgyűjtő edényt. Ez a Bokréta utcai telephelyen lehetséges. Természetesen térítésmentesen biztosítjuk. Azok, akik már használják régóta az edényeket, azoknak azt kell tudni, hogy reggel 6 órára ki kell helyezni az edényt, hogy a kukásjárat fel tudja szedni. A város egész területét bevontuk, sőt a megyében több településen működtetünk zöldhulladékgyűjtést. Úgy gondolom, tömegében és terjedelmében is elég jelentős mennyiségű hulladékról beszélünk, és ezzel a hulladékhierarchia egyik előírását valósítjuk meg a hulladékgazdálkodásban” – fogalmazott Petró Árpád.

Az összegyűjtött zöldhulladékból komposzt készül, mellyel a városi parkok zöldfelületeit ápolják, esetleg magánterületekre, kiskertekbe is vásárolhatnak ilyen gazdag tápanyagot tartalmazó komposztot a nyíregyháziak.