Zivatarok jönnek hétvégére – Felhőszakadás és jégeső jön a strandidő helyett
Fotó: Illusztráció

Egyre labilisabb, nedvesebb levegő érkezik hétvégére, sokfelé leszakadhat az ég. Felhőszakadás, jégeső is jöhet.

Péntektől továbbra is meleg, de egyre nedvesebb, labilisabb légtömegek érkeznek, így hétvégén záporokkal, zivatarokkal tűzdelt időre készülhetünk.

A hét utolsó munkanapján még csak északon, északkeleten és délnyugaton alakulhatnak kis szórványosan záporok, zivatarok a délutáni, esti órákban, hazánk nagy részén alapvetően még a napsütés lesz meghatározó. A szél nyugatira, északnyugatira fordul, időnként élénk, zivatarok idején erős, viharos lehet. Marad a kánikula, 29 és 35 fok közötti maximumokkal, a magasabb értékeket továbbra is nyugaton mérhetjük.

Zivataros hétvége jön

Szombaton és vasárnap már gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, több napsütés még szombaton északon, északnyugaton lehet. A hétvége első napján zivatarok nagyobb számban az ország déli felén, míg vasárnap már szerte az országban kialakulhatnak. Sok helyen kell csapadékra számítani, a lassú áthelyeződésű cellákhoz elsősorban felhőszakadás, néhol jégeső társulhat.

Szupercellák kialakulására is van esély, ezeket akár nagyobb méretű jég, heves szélvihar is kísérheti.

Továbbra is marad a meleg idő, de a hőmérsékletben némi visszaesés várható: szombaton 28-32, vasárnap 26 és 31 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet, zivatarokat követően átmenetileg több fokkal lehűlhet a levegő.

A jelenlegi számítások szerint még a következő hét elején is többfelé fordulhatnak elő záporok, zivatarok.

 

Forrás: idokep.hu