Zenével a bűnmegelőzésért

A zeneoktatás az egyik módszere a bűnmegelőzésnek. Kutatások eredményei kimutatták, hogy aki zenét tanul, annak jobb a koncentrációképessége, a zene hozzásegíti a személyiségfejlődéshez. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2014 óta szervezi meg „A zene az kell” programot, melyben lakóotthonokban élő gyermekeknek biztosítják a zeneoktatást.

„A zene az kell” program zárórendezvényét tartották meg csütörtök délelőtt a Szindbád Színháztörténeti Rendezvénytérben. A fiatalok bemutatták, hogy mit tanultak az elmúlt időszakban. Énekeltek, táncoltak, javarészt populáris zenével készültek az előadásra. Idén több mint 100 gyermek vett részt a programban.

„Ők lakóotthonban élnek. Vagy a görögkatolikus egyház fenntartásában, vagy állami fenntartásban lévő lakóotthonokban élő gyerekek. A program célja, hogy a szökések elkerülése érdekében hasznos elfoglaltságot adjunk a pályázat keretében ezeknek a gyerekeknek, akik tánc-, ének- és zeneoktatásban részesülnek. Gyakorlatilag bárki, aki ezekben az otthonokban él, jelentkezhet, és részt vehet ebben a pályázatban” – mondta dr. Kovács Attila rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Bűnmegelőzési Osztály vezetője.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2014 óta szervezi meg ezt a programot, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával. A bűnmegelőzés egyik módszere a személyiségfejlesztés lehetőségeinek kihasználása. Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte, hogy aki zenét tanul, annak nagyobb koncentrációképessége van, közös zenélésnél oda kell figyelni a másikra, mely hozzájárul, hogy csapatban hatékonyan tudjon tevékenykedni. A pályázatban részt vett gyerekek tanulmányi eredményei is jobbak lettek.

„Az emberi aggyal foglalkozó orvosok és kutatók kimutatták, hogy bizonyos tevékenységek az agy azon féltekének a stimulációját segítik, mely a koncentrációt és a személyiségfejlődést jobban elősegítik. Egyik ilyen tevékenység a zene. Ezért vettük fel a megelőzési programban a zene lehetőségeinek felhasználását” – mondta dr. Hatala József.

A programban Mátészalka, Nyírbátor, Baktalórántháza, Tiszadob kijelölt lakóotthonai vesznek részt. Minden lakóotthonban élő gyermek részt vehet a pályázaton, így aktív résztvevő lehet ezeken az előadásokon, rendezvényeken.