Megtekinthető az ország egyetlen indiai orrszarvú borja

Már megtekinthető az ország egyetlen indiai orrszarvú borja a külső kifutójában, a Nyíregyházi Állatparkban. Neve Aman, mely békét jelent. Az állat még csak féléves, de testtömege már eléri a 2 mázsát, 2 éven belül akár a 3 tonnás súlyt is elérheti.

Az India-házban várta az ország egyetlen indiai orrszarvú borja, hogy a gondozók kiengedjék a külső kifutóra. A páncélos indiai orrszarvú teste olyan, mintha páncéllemezekből állna. Latin neve a rhinoceros unicornis utal rá, hogy egy orrszarvat visel. Hatalmasra megnövő állatok, nagy súllyal. Az anya orrszarvú – Jázmin – testtömege már eléri a 2 és fél tonnát. A borjú anyját követve eleinte félénken jött ki az India-házból. Már átállt a szálas takarmány fogyasztására, de olykor még anyatejet is fogyaszt. Éjszaka az India-házban tartózkodnak az állatok, majd – amennyiben az időjárás megfelelő – az állatkerti gondozók 9–10 óra között kiengedik őket a külső kifutókba is.

„Aki ellátogat hozzánk, láthatja, hogy többfakkos kifutórendszert mutatunk be. Erre azért van szükség, mert az indiai orrszarvúra jellemző, hogy magányos életmódot folytat. Az ivarérett állatok külön-külön kifutóban tartózkodnak, csupán csak az anya meg a borja élnek együtt. A kicsi 2,5–3 éves koráig nálunk fog élni, később az európai fajmegőrzési program keretében át fog kerülni egy másik európai állatkertbe” – mondta híradónknak Révészné Petró Zsuzsa osztályvezető.

Még „csak” 200 kg, akár 3000 kg is lehet

A borjat Amannak keresztelték, ázsiai nyelven ez békét jelent. Az állat még csak féléves, de testtömege már eléri a 2 mázsát, rohamtempóban növekszik. Mikor megszületett, körülbelül 45 kg-os, 2 hetesen 50 kg-os. Ivarérett, 2 éves korában akár 3 tonnás is lehet a testtömege. Aman egészséges, folyamatosan növekszik, szépen táplálkozik, de egyelőre nem mozdul az anyja mellől. Jó idő függvényében a Nyíregyházi Állatpark vendégei mindennap megcsodálhatják ennek az állatnak a fejlődését, az életmódjukat.