Zebracápák a Nyíregyházi Állatparkban – Máris megérkezett az év első látványossága

Két zebracápa érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. Az állatokat a tenerifei Loro Park ajándékozta egyrészt a Bécsi Akváriumnak, illetve az Európa szerte híres Sóstó Zoo-nak. Egy 15 hónapos nőstény és egy 14 hónapos hím érkezett Nyíregyházára, a park célja, hogy a későbbiekben tenyéssze is a zebracápákat. Az új állatok érkeztével már hét cápafajjal találkozhatnak a látogatók a Nyíregyházi Állatparkban.

A Kanári-szigetekről érkeztek a Nyíregyházi Állatpark legújabb lakói. Igen kalandos útjuk volt a zebracápáknak, hiszen Bécsig repülővel jöttek, onnan pedig teherautó segítségével jutottak el Sóstóig. Az állatok speciális halszállító boxokban érkeztek, majd átestek egy chip ellenőrzésen és egy általános egészségügyi vizsgálaton, ezután elkezdték az új medencéjükhöz szoktatni.

Ismerkednek új helyükkel

Most megtörtént az első komolyabb lépés, egy úgynevezett szoktató ketrecbe kerültek az állatok, mind a 14 és a 15 hónapos hím és nőstény állat nagyon jól érzi magát. Jelenleg 110 centiméter hosszúak, de ivarérett korukban akár két és fél méteresek is lehetnek. Azért vannak jelenleg az India-ház szoktató medencéjében, mert így ismerkednek a leendő élőhelyükkel, hogy tudják, hogy a későbbiekben hol fogják megkapni a napi takarmányadagot, ami elsősorban hering és makréla, de kedvencük a tintahal.” – nyilatkozta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyháza Állatpark oktatási osztályvezetője.

Jelenleg társaikkal is ismerkednek, hiszen öt fekete hátúszójú szirticápával osztják meg a medencét.

Hét cápafaj Nyíregyházán

A Nyíregyházi Állatparkban minden évben valami újdonsággal szolgálnak a vendégek számára, 2022-ben mindössze egy-két napot kellett várni a legújabb látványosságra. A parknak különösen fontos szakmai elismerés, hogy a Loro Parkban kikelt állatokat ajándékként kapták. A tenerifei állatkert a Nyíregyházi Állatpark mellett a Bécsi Akváriumnak ajándékozott még zebracápákat. A Sóstó Zoo nem titkolt célja, hogy a jövőben tenyészteni is szeretné a zebracápákat. Révészné Petró Zsuzsa azt is kiemelte, az új állatok érkeztével már összesen hét cápafajjal találkozhatnak a látogatók Nyíregyházán.

Érdekességek

A zebracápák az Indiai-óceán és Csendes-óceán vizeiben honosak. Általában a part közeli sekély vizeket, korallzátonyok környékét kedvelik, ritkán azonban a nyílt tengerre is kimerészkednek. Sokszor pihennek mellúszóikra támaszkodva az aljzaton, a tengerfenéken. Kültakarójuk kikeléskor csíkos volt – erre utal a fajnév is –, de a csíkok egy éven belül eltűnnek és pöttyök jelennek majd meg az állatokon.