Zebra terv – A közlekedők kiemelt rendőri jelenlétre számíthattak négy napon át

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság Zebra terv elnevezéssel közlekedésbiztonsági ellenőrzés-sorozatot hirdetett meg, melyet május második felében tartottak a közutakon. A kampány célja a figyelemfelhívás volt a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra.

A közlekedők kiemelt rendőri jelenlétre számíthattak négy napon át, elsősorban az elvégzett baleseti kockázatelemzések adatai alapján a fokozottan balesetveszélyes csomópontoknál lévő zebráknál. Az adatok alapján az idei évben május közepéig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy gyalogos vesztette életét közúti közlekedési balesetben. Az akció során a rendőröknek számos esetben intézkedniük és szankcionálniuk kellett olyan járművezetőket, akik a zebrákon áthaladó gyalogosoknak nem biztosítottak elsőbbséget. 51 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 9 járművezetővel szemben szabálysértési feljelentést tettek, és további 6 esetben figyelmeztetést alkalmaztak. Kisebb súlyú közlekedési szabálysértés elkövetése miatt 16 esetben szabtak ki helyszíni bírságot. Nyíregyháza belvárosában volt olyan járművezető, aki az egyik kijelölt gyalogos-átkelőhelyen két gyalogos részére nem biztosított elsőbbséget áthaladás közben annak ellenére sem, hogy egy rendőrautó  állt a zebra közelében. A járőrautóban tartózkodó rendőrök a járművezetőt intézkedés alá vonták, és ellene szabálysértési feljelentést tettek. 

Tanácsok autósoknak és gyalogosoknak

A Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy az elsőbbségi szabályok súlyos megszegése esetén a rendőrség akár járművezetéstől eltiltást is alkalmazhat. A balesetek megelőzése érdekében a közlekedés résztvevőinek jobban oda kell figyelniük egymásra. Az autósoknak fokozottabb figyelemmel és óvatossággal kell megközelíteniük az olyan helyeket, ahol gyalogos az úttestre léphet! A gyalogosok mielőtt az úttestre lépnek, nézzenek körül, hogy biztonságosan áthaladhatnak-e anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének! A gyalogosok tilos jelzésen, illetve tiltott helyen ne haladjanak át, még akkor sem, ha szerintük biztonságos lenne az áthaladás! Éjszak és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat, vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!