Zebra csikó látott napvilágot a Nyíregyházi Állatpark Afrika kifutójában

Zebra csikó látott napvilágot a Nyíregyházi Állatpark Afrika kifutójában
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Új taggal bővült a Nyíregyházi Állatpark alföldi zebra (Equus quagga) csapata.

A kis csikó 12 hónapnyi vemhesség után jött a napvilágra s nagyon eleven, születése után egy-két órával már lábra állt, s ma már boldogan nyargalászik anyja mellett a külső kifutóban. A jelenleg 3 napos patás 6-9 hónapos koráig anyatejjel is fog táplálkozni, de hamarosan megkezdi a szálas takarmány fogyasztását is s néhány hónap elteltével egyre inkább a csökkenő mennyiségű tej, és a növekvő mennyiségű szilárd takarmány fogyasztása lesz jellemző a táplálkozására.

A Nyíregyházi Állatpark hatalmas, az afrikai szavannát idéző állatbemutatója nagy népszerűségnek örvend hiszen zebrák, orrszarvúk és antilopok élnek közös kifutóban a páviánok dombjával szemben.

A most született kis csődör is hamarosan csatlakozik a nagyobb alföldi zebra csapathoz, de míg felerősödik szüleivel és testvérével külön kifutóban növekszik.

A kicsi jelenleg olyan mint egy játék lovacska, hiszen az apró testhez aránytalanul hosszú végtagok társulnak, ám ahogy a kiscsikó fejlődik, fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. A kicsi szőrzete is eltérő az ivarérett egyedekétől, a csikószőr ugyanis az első hónapokban kevesebb fedőszőrből és több pehelyszálból áll s csíkjai is világosabbak.

Természetes élőhelyükön, Afrikában kedvelik a nyílt füves, vagy ritkás-ligetes szavannákat s bár napjainkban még nem tartozik a veszélyeztetett állatok közé, az élőhelyek csökkenése és az illegális vadászat hosszú távon veszélyeztetheti a faj fennmaradását.

Reméljük hamarosan személyesen is láthatjátok! S ha kedvezményesen szeretnétek eljutni hozzánk, 12 hónapig érvényes segítő jegy vásárlás ide kattinva!

– osztotta meg a Nyíregyházi Állatpark hivatalos közösségi oldalán.

 

Forrás: Facebook / Nyíregyházi Állatpark