Zárva a Móricz Zsigmond Könyvtár, de telefonon és e-mailben lehet kölcsönözni
Fotó: Illusztráció


Rövid időn belül teljesítik a Móricz Zsigmond Könyvtárban az olvasók kölcsönzési igényeit, de online programokat is hirdetnek a pandémiás időkben.

Meglepően sok könyvbarát keres menedéket ezekben a nehéz időkben az irodalomban. Az újdonságokért, vagy ha elfogyott az otthoni lehetőség, szokás szerint a könyvtári kölcsönzéshez fordulnak az emberek. A könyvtárosok az igényektől és a helyzettől függően, akár fél óra alatt összekészítik az olvasók által e-mailben vagy telefonon kért könyveket.

„Zárva vagyunk, tehát most nem lehet a könyvtárat látogatni, és a kölcsönzött dokumentumokat átmenetileg nem is vesszük vissza, de a kölcsönzési időt automatikusan meghosszabbítottuk, és késedelmi díjat természetesen nem számolunk fel. Lehetőség van leadni a kölcsönzési igényeket telefonon, e-mailben vagy facebook oldalunkon. A kért könyveket a kollégák összekészítik, és az átvételi időpontról értestik az olvasót, és a könyvtár ajtajában tudjuk átadni ezeket a könyveket.” – tájékoztatott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

A kölcsönzésen túl sem állt meg a munka a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Gyerekeknek hirdettek újrahasznosítási pályázatot, hiszen kapcsolódtak az európai hulladékcsökkentési héthez. Óvodások és alsó tagozatos általános iskolások e témával kapcsolatos fotóit várják november 27-ig, a gyerekkönyvtár e-mail címén.

„Sajnos rendezvény tilalom van, de ahogy már a tavaszi időszakban is megszokhatták a kedves látogatóink rendezvényeinket áttettük az online térbe, YouTube csatornánkon tekinthetők meg. Most pénteken, november 20 – án, 16 óra 45 perctő a YouTube csatornánkon fogjuk levetíteni a Ratkó-díj átadást, és szervezés alatt van több rendezvényünk, előadásunk.”  folytatta az igazgató.

Könyvbemutató lesz pl. a bokortanyák örökségturisztikai értékeiről, vagy a Rákóczi kultusz kárpátaljai hagyományairól a könyvár YouTube csatornáján, időzített vetítéssel, este 8 órától. 
A közösségi oldalon folytatódik az ezen a napon történt sorozat és a könyvajánló. Világnapokra is emlékeznek, és egyre több online kvízjátékot terveznek, melyek nagyon népszerűek mind a felnőttek, mind a gyerekek körében.

Ezúton is kérik a könyvtárosok, hogy töltsék ki az olvasók az elégedettségmérő kérdőíveket, hiszen a nyitvatartással, a technikai háttérrel vagy éppen a szolgáltatásokkal kapcsolatos visszajelzéseket beépítik a könyvtár fejlesztési terveibe.