Volt aki 100 élesztőt vett a járvány miatt  – Nyíregyházi fiatalok Dániában

Tarnóczi Richárd öt évvel ezelőtt döntött úgy, hogy miután végzett a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázumban, Dániában kezdi meg egyetemi tanulmányait. Gyorsan beilleszkedett, megszokta a helyi légkört, őt pedig hamar befogadták. Sok újdonsággal találkozott, a gyakorlatias képzés mellett nagy hangsúlyt kapott a csoportmunka,  a diplomáját pedig emailen kapta meg. A talár és diplomaosztó helyett így lehetett pózolni egy tablettel…

  Mivel az alborgi egyetemen nagyon sok országból vannak hallgatók, így rendszeresen kapcsolatban van más európai diákokkal is. 

Online tanulás, bezárt üzletek 

Most mindenki azt nézi, hazájában mi a helyzet a koronavírus-járvány miatt. Az itthoniak pedig értük aggódnak. 

-    Nagyrészt itthon vagyunk, mert azokat a boltokat amelyekben élelmiszert és tisztasági szereket nem lehet venni, azokat bezárták. Ugyanez vonatkozik a kávézókra és éttermekre is. Éttermek esetén kivételt képeznek azok, ahol van házhozviteli lehetőség. Ők nyitva lehetnek, és házhozszállítást lehet kérni. Az összejövetelek is korlátozva vannak, ezzel is akadályozva a fertőzést. Bezártak a konditermek, így marad az otthoni edzés, vagy a futás. Az egyetemekre nem szabad bemenni, de az órák folytatódnak online formában, és a projektmunka is hasonlóan, neten keresztül folyik tovább – mondta Tarnóczi Richárd. 

Volt aki 100 élesztőt vett

A boltokban egyelőre szinte minden kapható. Ehhez az is kellett, hogy különleges intézkedéseket vezessenek be a felvásárlás ellen. Egy üzletben például egy kézfertőtlenítő 40 koronába került, de ha valaki kettőt, vagy többet akart vinni, akkor 1000(!) korona, közel 50 000 Ft lett darabja. Pontosan azért, mert szeretnék, ha nem halmoznák fel az emberek az árucikkeket. Érdekesség azért így is akadt. 

-    A polcok tele vannak, de a kézfertőtlenítő, valamint a legolcsóbb újratöltős szappan gyakran hiányzik. Csak egy kisebb felvásárlási láz volt, miután a miniszterelnök asszony bejelentette az iskolák és közintézmények zárva tartását. Ekkor volt egy olyan eset is, hogy valaki 100 db élesztőt vett! De úgy néz ki, hogy a kormány jól kezeli a helyzetet, és még a királynő is külön beszédben kérte meg az embereket, hogy maradjanak otthon – tette hozzá a nyíregyházi hallgató. 

Dániában több nyíregyházi diák is tanul, közülük néhányan hazatértek a járvány kezdetén, és most online formában, itthonról tanulnak. Akik kint maradtak, próbálják átvészelni ezt a nehéz időszakot.