Vizsgadíjak visszatérítése - népszerűek a fiataloknak szóló támogatások

A Családok évében 30 ezer fiatalnak térítették már vissza a nyelvvizsgadíját, továbbá 10 ezer fiatal kaphatta vissza a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díját a meghatározott összegig – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (kormany.hu). Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy a sikeres nyelvvizsgadíj-visszatérítés összege legfeljebb 34 500 forint lehet, míg a KRESZ-tanfolyam és vizsga esetén legfeljebb 25 ezer forint. Előbbi programot január 1-jén, utóbbit július 1-jével vezette be a kormány. Az államtitkár azt hangoztatta, bízik abban, hogy a fiataloknak szóló két támogatási forma népszerűsége töretlen marad.

 

Csak az idei évben 30 ezer fiatalnak tudtunk segíteni, hogy nyelvvizsgához juthasson. Azt is hozzátenném, talán ezt nem tudják elegen: akkor is jogosult a fiatal a nyelvvizsga díjának a visszatérítésére, hogyha már valamilyen nyelvből van már nyelvvizsgája. Tehát minden fiatal számára egyszer visszatérítjük a sikeres nyelvvizsgának a díját, amennyiben még nem töltötte be a 35. életévét. A 10 ezret is elérte már a KRESZ-tanfolyamot végző és sikeres vizsgát letevő fiataloknak a száma, ők azok, akiket már tudtunk támogatni ezzel a maximum 25 ezer forintos összeggel.

 

  Hozzátette, a kormány célja az, hogy a magyar fiatalok tudása minél versenyképesebb legyen, és hogy megállják a helyüket a munkaerőpiacon, valamint az életben.

Dér Vivien

(Fotó: archív)