Vízlopások – Akár börtönbüntetésre is számíthatnak az elkövetők

Akár börtönbüntetést is kaphat az, akit vízlopáson kapnak. A szolgáltatónak nagy problémát okoz a szabálytalan vízelvételezés, ami hirtelen nagyobb mértékben nyomáscsökkenést és vízminőség romlást is jelent a hálózaton.

A Nyírségvíz a vízlopás után leplombázza, vagyis elzárja a kutat az engedély nélküli használattól. A szabálytalan vízvételezés, vagyis a vízlopás sajnos gyakori probléma a Nyírségvíz szolgáltatási területén is, ez pedig komoly károkat okoz a víziközmű-szolgáltatónak.

Vízminőségromlás

A tűzcsapokról, illetve a közkifolyókról fordulhat ez elő és hogy ha hirtelen nagyobb vízelvétel történik, akkor ez nyomáscsökkenést okozhat a hálózaton, valamint vízminőségi problémákat is, hiszen egy nagyobb vízelvételnél felkavarodik a hálózat és bizony a lakosság azt veszi észre, hogy zavaros, esetleg elszíneződött lesz a víz.” – nyilatkozta Galambos Sándor, a társaság műszaki vezérigazgató-helyettese.

Ennek nagyobb következménye lehet, hogy egy-egy településen vagy Nyíregyháza esetében egy-egy városrészben vízhiány alakul ki.

Börtönbüntetés is lehet a vége

A Nyírségvíz folyamatosan ellenőrzi a víznyomást, ha nyomásesést vagy hirtelen nagyobb vízvételezést tapasztalnak, akkor az adott környéken megjelennek a szakemberek. A törvény védi a közérdekű üzemeltetők működését, az okozott kárt minden esetben meg kell téríteni.

A vízlopás a közszolgáltatás veszélyeztetését jelenti, ezért börtönbüntetéssel is járhat. Ha pedig a szolgáltatást igénybe vette, azért természetesen fizetni kell, úgyhogy 100 ezer forintnál kezdődik a legalacsonyabb bírság és ebből mindenképpen eljárás van, bírósági szakaszig tudjuk elvinni a dolgokat, sajnos a napokban fordult már ilyen eset elő a szolgáltatási területünkön.” – tette hozzá Galambos Sándor.

Vízkincsünk megóvása mindannyiunk érdeke, vigyázzunk rá közösen – erre hívja fel a figyelmet a Nyírségvíz, valamint kéri a lakosságot, hogy ha vízlopást látnak, hívják a társaságot és jelentsék az esetet.