Vizesnyolcas – Környezetvédelmi vetélkedőt rendeztek a Bujtosi Városligetben
Fotó: Szarka Lajos

A NYYÍRVV és a Petőfi Iskola szervezésében rendezték meg a vizesnyolcas vetélkedőt, melynek témája a környezetvédelem volt. A Bujtosi Városligetben öt csapat versenyzett a társaság városszépítő akciója programjában.  

Mint tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat, de sok fecske és a nyár híre, annak megélése már lehetőség egy élhetőbb világhoz. Ez a cél vezette most is a NYÍRVV-t, amikor meghirdette a kétfordulós vetélkedőt.

Keczkó János, a NYÍRVV közterület-fenntartási irodavezetője elmondta:

Egy online versenyen keresztül választottuk ki azt az 5 csapatot, akik részt vehetnek az akadályversenyen. Nagyon  fontos nekünk a környezeti nevelés, a környezettudatos viselkedés, hiszen a közterületeinken az általunk gondozott területeken ez napi szinten problémát jelent. Akár a rongálásokra gondolok, akár arra, hogy vigyázzunk környezetünkre, vigyázzunk zöld felületeinkre, illetve a felnövekvő generációkat szeretnénk környezettudatosabb magatartásra nevelni.

Az ökoiskolai program célja, hogy mindenki védje környezetét, és kialakuljon egy lakossági összefogás a városszépítő akció nyomán. Az akadályversenyen a Móricz, a Móra és a Kertvárosi Iskola diákjai mérkőztek meg.

Mondok Dániel elmondta:

Nem használunk műanyagot, nem dobjuk el a PET-palackokat, nem dobjuk bele a tengerbe, és újrahasznosítjuk ezeket a dolgokat.

A megnyitón a globális felmelegedés  is téma volt. Az, hogy október második felében szinte nyáriasan meleg az idő, elszaporodtak a kártevők, és olyan kellemetlen rovarok jelentek meg, melyekkel korábban nem gyakran találkoztunk. A legsúlyosabb tudás persze az, hogy a világ távoli részén élő embereknek naponta kell kilométereket gyalogolni, hogy ivóvízhez juthassanak.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester kiemelte:

Változik a természet körülöttünk, változik az időjárás is, és ezzel együtt minden, ami ezzel összeköttetésben van. Erre fel kell készíteni a jövő generációit. Ezért van ez a pályázat, és ezért van az, hogy a gyerekeknek megpróbálnak minél több tudást átadni és felhívni a figyelmüket erre a jelenségre.

Az online nyitóforduló után a gyakorlati verseny helyszíne volt a Bujtosi Városliget. Az állomásokon a Nyíregyházi Egyetem Természettudományi Karának hallgatói fogadták az iskolásokat.

Bajnay Kornél önkormányzati képviselő hozzátette:

Labirintustól kezdve a kvízig, vízipisztolyos lövöldözésig mindenféle olyan ügyességi feladat is lesz, ami érdekessé, színessé, illetve tartalmassá teszi ezt a versenyt. Nagyszerű dolog, hogy a NYÍRVV-n, és az iskolán kívül még az egyetem is nagyon segíti ezt a kezdeményezést, hiszen egyetemisták jönnek segíteni, az állomásokon ők vezetik a játékot, tehát tulajdonképpen egy nagy összefogásról van szó.

A Nyíregyházi Városüzemeltető Társaság ökoiskolai programjának csak nyertesei lesznek a csütörtöki eredményhirdetés alkalmával. A legjobbak kirándulás támogatást, illetve állatparki és fürdőbelépőt nyertek.

Kapcsolódó galéria

Vizesnyolcas vetélkedő a Bujtosi Városligetben