Vitéz Vattay Antalra és Damjanich Jánosra emlékezett a területvédelmi ezred Nyíregyházán

Szobrot avatott és emléktáblát adott át szerda délelőtt a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred. A laktanya névadójára, Damjanich Jánosra, illetve az ezred névadójára emlékeztek. A Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékos rendszert 2017 elején indította, azóta jelentős sikereket ért el. Az ezred létszáma már meghaladta a négyezer főt. Katonai szolgálatért akár 64 felvételi pluszpontot is kaphatnak a fiatalok.

Damjanich János honvéd tábornok, az 1848-49-es szabadságharc hőse, az aradi vértanúk egyike, a legmegbízhatóbb hadvezér volt. Nyíregyházán több tízezer katona szolgált az egykori Damjanich laktanyában. Most ugyanezzel a névvel működik a laktanya. Damjanich Jánosra ezentúl egy szoborral is emlékeznek a területvédelmi ezred udvarán.

Katonai múlt

Nyíregyháza 150 éves katonai múlttal büszkélkedő város, minden második-harmadik család kötődik valamilyen szállal a honvédséghez – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntőjében. A toborzások pedig azt bizonyítják, a fiatalok most is nagy kedvvel lépnek innen katonai pályára, valamint korábban is megyénkből került ki a legtöbb katona.

Városunkban mindig nagy jelentősége volt a katonaságnak, most pedig, hogy az utóbbi években visszatért, jelen van a tartalékos ezreddel és most már a honvédelmi kollégiummal is, ez azt gondolom, hogy az egész város számára nagy öröm. Azt reméljük, hogy ez a nagyon pozitív folyamat folytatódni is fog” – mondta dr. Kovács Ferenc az ünnepségen.

Vitéz Vattay Antal

A 2018-ban Nyíregyházán létrejött területvédelmi ezred vitéz Vattay Antal nevét viseli, aki itt kezdte, majd hosszabb kitérőkkel, de végül itt is fejezte be katonai pályafutását. Az ünnepségen unokája is köszöntötte a résztvevőket, aki arról mesélt, hogy nagyapját először Bécsben a Gestapo, utána a nyilasok börtönébe zárták, majd a bíróság elé állították és halálbüntetést kértek rá. A bírósági per nem fejeződött be, így az elítélése sem.

Ezt követően az amerikai fogságban, ahol a magyar tábornokok voltak, egyedüliként hazatért Magyarországra és 1950-ben letartóztatták a koncepciós perek egyikeként. Ennek a bírósági eljárásnak a során ismét halálbüntetést kértek rá. Úgy gondolom, hogy ha valakit két ellentétes rendszer is halálbüntetéssel kíván sújtani, ez önmagában is igazolja, hogy tettei helyén voltak és egyik rendszert sem szolgálta, hanem a nemzetét szolgálta” – emlékezett vissza az unoka.

Vitéz Vattay Antal 1956-ban került ki a börtönből, a börtönévekről soha senkinek nem panaszkodott, annak ellenére, hogy az évek alatt minden végtagját eltörték – mesélte az unokája. Még ezt is csak halála után tudták meg orvosaitól. Az országban elsőként Nyíregyházán avattak most táblát vitéz Vattay Antal emlékére.

Jelentős mérföldkő

Katonák között jó lenni, a különböző ünnepségek fényét is emelik, valamint sokat segítettek a koronavírus idején is az egyenruhások – mondta beszédében Bozó Tibor vezérőrnagy. Nyíregyházán a civil és katonai kapcsolatok is kiemelkedőek, ami itt létrejött az elmúlt pár évben, az jó példa lehet más települések számára is. A 20. század nem volt jó nekünk, magyaroknak, tette hozzá a vezérőrnagy, 11 rendszerváltással, két világháborúval, olyan kultúrát kényszerítettek ránk, ami az addigit szinte eltörölte.

Újra kellett vagy újra kell ezeket a dolgokat építenünk, ezért is jelentős ez a mai nap, hogy az ország idős, 1100 éves hagyományokkal és kultúrával rendelkezik, ugyanakkor a 20. század miatt szinte újra kellett építeni ikonjaikat. Lásd Vattay Antal tábornok úrnak is a dolgait. Nagyon örülök annak, hogy a hagyományőrzés és hagyományteremtés szempontjából ma egy nagyon jelentős mérföldkövet élhetünk meg itt együtt közösen” – emelte ki beszédében Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka.

Tartalékos sikerek

A Magyar Honvédség a területvédelmi tartalékos rendszert 2017 elején indította, azóta jelentős sikereket ért el. Az ezred létszáma már meghaladta a négyezer főt, a tartalékos katonák már számtalanszor bebizonyították, hogy lehet rájuk számítani, a kiképzés óta voltak már például az Egyesült Amerikai Államokban egy gyakorlaton, Szerbiában tíz nemzetből álló gyakorlaton adtak számot tudásukról, a koronavírus okozta válsághelyzetben pedig a kórházakban is segítették az egészségügyi dolgozók munkáját, jelenleg pedig a határvédelmi feladatokban támogatják a rendőrség munkáját.

Többfajta felkészítést hajtunk végre az önkéntes katonáink számára, olyanok is vannak, akik napi szinten szolgálatot teljesítenek, de alapvetően egy évben 25 alkalommal 25 és 15 nap időtartamban hívjuk be az önkéntes tartalékos katonákat katonai kiképzésük végrehajtására. Idén szeptemberben elindult egy új szolgálati forma, az önkéntes katonai szolgálat, amely például napi szinten 6 hónap, majd még azt követően is 6 hónap meghosszabbítható időtartamban ezek a katonák alapvető katonai ismereteket szereznek nálunk, de nem utolsósorban a felsőfokú tanulmányaik sikeréhez is hozzá tud járulni a Magyar Honvédség” – nyilatkozta Polyák András, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka.

Különböző lehetőségek

Azok, akik vállalják és teljesítik a szolgálati időt, akár 64 felvételi pluszpontot is kaphatnak, amikor felsőoktatási intézménybe jelentkeznek. Egy másik lehetőséget, a speciális önkéntes tartalékos katonai formát 2020-ban a koronavírus-járvány idején hozta létre a Magyar Honvédség, ezzel azokat a személyeket próbálták támogatni, akik elveszítették munkahelyüket.