MÁJUS

Szakmák sztárjai
Eredményesen szerepeltek a XI. Szakma Sztár Fesztiválon a Nyíregyházi Szakképzési Centrum tanulói, akik 35-en vettek részt a megmérettetésen. Hárman 1. helyezést értek el, de valamennyien kiemelkedően teljesítettek. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum május 3-án, egy ünnepség keretében köszöntötte a szép teljesítményt nyújtó fiatalokat.

Magyar Kard Napja
Május 3-án immár ötödik alkalommal rendezték meg Nyíregyházán a Magyar Kard Napját az önkormányzat, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár és a nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola közös szervezésében.

Sportos díjazottak
A Magyar Sport Napja alkalmából május 4-én miniszteri elismerésben részesült Szekér Lászlóné, a Vasvári Pál Gimnázium testnevelője a sport területén végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként. Szintén díjat kapott Jávorszki György a Sipkay középiskolából a kosárlabda sportágért végzett munkájáért. Kerezsi Endre-díjban részesült Bartha Dénes, a Zrínyi gimnázium testnevelője, és Eszterházy Miksa-díjat kapott id. Székely Zoltán. Mindketten a kézilabdában alkottak maradandót.

Bringa Piknik
Május 12-én a Kossuth térről rajtolt el a Nyíregyháza–Tokaj útvonalon meghirdetett Bringa Piknik kerékpártúra.

Bűnmegelőzési Információs Pont
Május 14-én adták át azt a Bűnmegelőzési információs pontot Sóstógyógyfürdőn, ahol turisták kérhetnek magyar és idegen nyelvű tájékoztatást, vagy szükség esetén segítséget.

Felújított telephely
Befejeződött a Család- és Gyermekjóléti Központ Május 1. tér 10/A szám alatti telephelyének felújítása a „Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése...” című pályázat keretében.

Szépkorúak sporttalálkozója
Május 17-én rendezték meg az V. Szépkorúak sporttalálkozóját a Városi Stadionban, több mint 700 nyugdíjas résztvevővel.

70. évforduló
Május 17-én az Eötvös Károly Magyar-Izraeli Baráti Kör, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség és a Hit Gyülekezete szervezésében – Izrael állam újjászületésének 70. évfordulója alkalmából – emlékfát ültettek a Mártírok terén, a zsinagóga előtt, majd ünnepi rendezvényt tartottak a megyeháza dísztermében.

Szelektív szombat és várostorta
Május 19-én – a Városnapok keretében – a Szelektív szombat családi vetélkedőnappal, egész napos színpadi programokkal és koncertekkel várta az érdeklődő nyír¬egy¬háziakat. Délután a Város Tortáját, egy ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatortát kínálták, amit idén is a Sipkay mestercukrászai és cukrásztanulói készítettek el.

Hübner Beach Volleyball Centrum
Május 18-án Ingo Heerdt, a Hübner-H Kft. ügyvezetője, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke és Kósa Árpád, a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője ünnepélyesen átadták a Continental Aréna parkolója mellett kialakított Hübner Beach Volleyball Centrumot.

Ingyenes úszó- és fürdőbelépő
A HISZEK Benned program keretében sikeresen pályázott Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, és 15 millió forintot nyert. Ennek értelmében májustól december végéig a nyugdíjasok meghatározott időben ingyenesen látogathatták az Aquarius fürdőt.

JÚNIUS

Újabb bringafa
Június 1-jén a nyolcadik Michelin Bringafesztivál alkalmából újabb bringafát ajándékozott a városnak a Michelin Hungária Kft. A kerékpártároló Sóstóra, a Tófürdő bejárata elé került.

Új partnervárosunk Bielsko-Biala
Június 7-8-án 14. alkalommal rendezték meg Bielsko-Bialában a Partnervárosok Fesztiválját, ahol Nyíregyháza is képviseltette magát. Dr. Kovács Ferenc polgármester és Bielsko-Biala polgármestere aláírták a két város közötti partnervárosi együttműködési megállapodást. A város főterén Nyíregyháza attrakcióival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválja
Június 9-én, Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban rendezték meg a Kárpátaljai Magyar Családok Fesztiválját.

„Munkácsy 50” kiállítás
Megnyílt a Múzeumok Éjszakáján a Munkácsy 50 kiállítás a Jósa András Múzeumban. A nagysikerű tárlatot január hatodikáig több mint 33 ezren tekintették meg.

POSZT-sikerek
A június 7–16. között megrendezett XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjában részt vett a Móricz Zsigmond Színház által bemutatott Illatszertár című előadás Mohácsi János rendezésében, mely elnyerte a közönség-zsűri különdíját, Horváth László Attila pedig a legjobb férfi alakításért járó színész-zsűri különdíját vehette át.

Záruló csapadékvizes projekt
Befejeződött a Nyíregyháza Borbánya és Malomkert városrészeket érintő csapadékvíz-elvezető hálózat és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése című projekt. Ezáltal megvalósult a Tünde, Lujza, Alma, Vércse és Tüzér utcában a meglévő zárt csapadékcsatorna-rendszer kapacitásának növelése, valamint a Szántó Kovács János utcai parkolóban 4 záportározó kialakítása.

„Közösen a Kiútért” program
Június 26-27-én az önkormányzat „Közösen a Kiútért” című pályázata keretében közösségi napokat, partnerségi rendezvényt szervezett a Keleti és a Huszár lakótelepen. Az érdeklődők mindkét helyszínen információt kaptak a pályázatról, de egészségügyi sátor, játékok, kreatív kézműves foglalkozások, sportvetélkedők is színesítették a programot.

Múzeumi bélyeg
Sajtótájékoztatón mutatták be a Jósa András Múzeum fennállásának 150. évfordulója tiszteletére újonnan kiadott, a múzeumot ábrázoló bélyeget, ami június 29-én került forgalomba, és kapható minden postahivatalban.

Korosztályos Tenisz Vidék Bajnokság
Június 19–28. között a MARSO Tenisz Centrum Egyesület szervezésében Korosztályos Tenisz Vidék Bajnokságot rendeztek Nyíregyházán. A versenyre közel 300 fiatal teniszező érkezett a megyeszékhelyre.

Bravúros elefántműtét
Bravúros és döbbenetes elefántmûtétet hajtottak végre a Nyíregyházi Állatparkban. Gyulladás miatt eltávolították egy 3 éves elefántbika agyarát. Kito még hetekkel korábban, játék közben törte le az ékességét, ami csúnyán begyulladt. A többórás operációt egy elefántokra specializálódott állatorvos vezette, aki a Dél-Afrikai Köztársaságból érkezett.

JÚLIUS

Barkácsbogrács Amatőr Főzőverseny
Július 14-én rendezték meg Sóstógyógyfürdőn a II. Sóstói Sárkányhajó Fesztivált és Barkácsbogrács Amatőr Főzőversenyt.

Megújult a 4-es főút
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában hazai, központi költségvetési forrásból újulhatott meg a 4-es főút Nyíregyháza és a 403-as főút csomópontja között 3 szakaszon, összesen mintegy 4,5 kilométeren.

Mobil kormányablak
Immár 294 kormányablak mûködik hazánkban, Nyíregyházán összesen három. Ám júliustól egy új, mobil ügyfélszolgálattal gazdagodott megyénk. Kormányablak busz segíti a kisebb településeken élőket.

AUGUSZTUS

LEGO buszok
Augusztus 2-án mutatták be azokat az új LEGO buszokat, amelyeket a LEGO gyár dolgozói használhatnak a munkába járáshoz.

Megújult jósavárosi játszótér
Megújult a Jósaváros egyik legrégebbi játszótere a Korányi köz–Eperjes utcai tömbbelsőben. Négytornyú mászóvárat, mászóbástyát, új játékokat is kihelyeztek, nagyobb lett és megújult a zöldfelület.

Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál
Augusztus 15–20. között zajlott a 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus, amelyen 12 nemzet 15 kórusának mintegy 600 énekese mutatkozott be.

Megújult a Szabadtéri Színpad
Augusztus 17-én, nyílt napon tekinthették meg az érdeklődők a felújított Rózsakert Szabadtéri Színpadot. A kormány Modern Városok Programja keretében 1,1 milliárd forintból kulturális helyszínt augusztus 18-án a telt házas „Meseautó” című előadással nyitották meg.

Megújult a Bencs Villa
A Móricz Zsigmond Színház üzemeltetésében augusztus 22-én nyitotta meg kapuit a felújított Bencs Villa.

VIDOR Fesztivál
Augusztus 24. és szeptember 1. között immár tizenhetedik alkalommal rendezték meg a VIDOR Fesztivált. A nyitónapon idén is a magasba szálltak a VIDOR lufikból kirakott betűi.

Új parkolóház a kórházban
Augusztus 29-én ünnepélyes keretek között adták át a Jósa András kórház új parkolóházát, amely 361 autónak biztosíthat parkolási lehetőséget.

Csúcstechnológiás fogászati gép
27 millió forintért szerzett be a város 3D-s fogászati képalkotásra képes CT-berendezést, így Nyíregyházán már nemcsak magánrendeléseken, térítés ellenében, hanem ingyenesen is igénybe veheti a lakosság a nagy pontossággal dolgozó eszközt.

Defibrillátor a tenisz klubházban
A FINNAMED Magánklinika egy félautomata defi¬brillátort adományozott a MARSO Tenisz Centrumnak.