JANUÁR

Japán kitüntetést kapott Szabó Dénes
Január 6-án a Cantemus Kórus 25 éves japán kapcsolatának jubileumi ünnepségén Sato Kuni japán nagykövet asszony „A Felkelõ Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje”  kitüntetést adta át Szabó Dénes karnagynak.

Ez a japán kormány által külföldieknek adható legmagasabb elismerés.

Emléktábla Bernstein Béla tiszteletére
A Nyíregyházi Zsidó Hitközség Bernstein Béla fõrabbi születésének 150. évfordulóján emléktáblát avatott a zsinagógában.

Megújult és akadálymentes intézmények
Befejezõdött a „Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bõvítése, fejlesztése Nyíregyháza, Május 1. tér 10/A, illetve Körte utca 41/A szám alatt” címû projekt.

A fejlesztésnek köszönhetõen teljesen megújult és akadálymentessé vált a Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ Körte utcai épülete.

ContiTech beruházás átadása
Január 23-án rendezték meg a ContiTech Magyarország Kft. által megvalósított beruházások átadóünnepségét. Az eseményen jelen volt és felszólalt: Magyar Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Román István kormánymegbízott, Jászai Menyhért alpolgármester és a ContiTech mindhárom érintett üzleti egységének vezetõje.

FEBRUÁR

Hospice részleggel bõvült a kórház

Öt kórteremmel és nyolc ággyal kezdte meg mûködését a Hospice részleg a Jósa András Oktatókórház Onko­radiológiai Osztályán. Itt a súlyos betegségük végstádiumában lévõ betegek összetett ellátását végzik.

Energetikai felújítás

Február 9-én adták át az Árok utcán a Népegészségügyi Fõosztály energetikai felújításon átesett épületét.

Fejlesztések a görögkatolikusoknál

Átadták és megáldották a Görögkatolikus Papnevelõ Intézet, az Istenszülõ Oltalmáról elnevezett szemináriumi kápolna, valamint a Nyíregyházi Püspöki Hivatal felújított és kibõvített épületét.

Gróf Károlyi Ferenc terem
Nyíregyháza MJV Önkormányzata a 2017. decemberi közgyûlésén döntött arról, hogy a Házasságkötõ termet a jövõben Gróf Károlyi Ferenc teremnek nevezik. Ezzel az elnevezéssel kíván emléket állítani az önkormányzat a város egyik alapító atyjának. A Károlyi termet február 10-én dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Ulrich Attila alpolgármester, egy aznap házasságot kötõ jegyespár közremûködésével, a násznép jelenlétében adták át ünnepélyesen.

I. Nyírségi Disznótoros Fesztivál

Február 17-én hatalmas érdeklõdés mellett zajlott az I. Nyírségi Disznótoros Fesztivál a Sóstói Múzeumfaluban. A nevezõ csapatok böllérversenyen és amatõr kolbásztöltõ versenyen is összemérhették tudásukat, ügyességüket.

Fittvasárnapok

Az önkormányzat február 25-én Fittvasárnappal várta a nyíregyháziakat a Continental Arénában. A lelkes sportbarátok Rubint Rékával mozoghattak az egészségükért. Kísérõprogramként egészségügyi szûréseken vehettek részt az érdeklõdõk.

MÁRCIUS

Jégpályaátadás

Dr. Kovács Ferenc polgármester, dr. Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár és Kósa Lajos tárca nélküli miniszter, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke ünnepélyesen átadták városunk elsõ fedett jégpályáját.

Tovább épül a Nyugati elkerülõ

Tovább épül Nyíregyháza körül a Nyugati elkerülõ. A beruházás alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el március 5-én. Az útépítés két szakaszon valósul meg: a Tiszavasvári és a Tokaji út között, valamint a Tokaji és a Kótaji út között.

Gyógytorna eszközök ajándékba
Dr. Kovács Ferenc polgármester és dr. Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár gyógytorna eszközöket adott át a Mozdulj Nyíregyháza! gerinctorna foglalkozásán részt vevõknek a Zrínyi gimnáziumban.

Az eszközök beszerzését az Emberi Erõforrások Minisztériuma a Hiszek Benned Sport Program keretében támogatta.

Kitüntetések az ünnep alkalmából
Nemzeti ünnepünkön Jászai Mari-díjat vehetett át Szabó Márta, a Móricz Zsigmond Színház színmûvésze. Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere, kiemelkedõ színmûvészeti, színészi, rendezõi, dramaturgiai és színháztudományi, színházelméleti tevékenysége elismeréseként adta át a kitüntetést Szabó Mártának. A kitüntetettek között volt Fucsovics Márton nyíregyházi teniszezõ is, aki kiemelkedõ színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Szûcs Csabáné, a Vasvári Pál Gimnázium igazgatóhelyettese színvonalas munkájáért a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést vehette át Balog Zoltántól.

Kupagyõztes a Fatum

A Fatum-Nyíregyháza nõi röplabdacsapata nyerte a Magyar Kupát, miután a döntõben 3:2-re legyõzte a Magyarországon évek óta címvédõ Békéscsabát.

Kormányablak a vasútállomáson

Átadták a Vasútállomás épületében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal legújabb Kormányablakát.

Péter János lett a diákpolgármester
Diákpolgármester-választást tartottak a Móricz Zsigmond könyvtárban. Az új diákpolgármester a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Szakgimnáziumának tanulója, Péter János lett, aki Jászai Menyhért alpolgármester elõtt hivatalosan is esküt tett.

Megújult az Inczédy
Dr. Kovács Ferenc polgármester ünnepélyesen átadta a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma felújított épületét.

A mintegy 80 millió forintból elvégzett felújítási munkálatok a nemzetgazdasági minisztérium támogatásával valósultak meg.

Új városi óvoda a kórházban
Március 26-án dr. Kovács Ferenc polgármester, Novák Katalin és dr. Szabó Tünde államtitkárral ünnepélyesen átadták a város újonnan épült óvodáját a Jósa András Oktatókórházban.

A beruházás több mint 320 millió forintból valósult meg, amelyhez az önkormányzat 107 millió forint önerõt biztosított.

Megnyitott a Seuso-kincs kiállítás

Március 27-én Nyíregyházára érkezett és megnyitotta kapuit a Seuso-kincs kiállítás, a 2018-ban 150 éves jubileumát ünneplõ Jósa András Múzeumban.

Modern fõbejárat és látogatócentrum
Ünnepélyesen átadták a Nyíregyházi Állatpark újonnan épített, modern fõbejáratát és látogatócentrumát. A projekt keretében egy hópárduckifutóval gazdagodott az állatpark.

Kocsikat kaptak a polgárõrök

Farkas József r. dandártábornok, megyei rendõrfõkapitány 14 gépkocsit adott át 13 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Polgárõr Egyesületnek.

A húszezredik honosított eskütétele
Március 29-én a Gróf Károlyi Ferenc teremben megrendezett ünnepélyes állampolgári eskütételen a magyar állampolgárságot szerzõk között a húszezredik Nyíregyházán honosított személy is letette az állampolgársági esküt.

ÁPRILIS

Új gépkocsik a rendõrségnek
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság 19 új szolgálati gépkocsit kapott az Országos Rendõr-fõkapitányságtól. Amortizációs csere tette szükségessé az új, jelzés nélküli szolgálati gépkocsik központi beszerzését.

Korszerûsödött a Szivárvány

A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Presbitériuma április 4-én rendezte meg a „Sóstói Szivárvány Idõsek Otthona energetikai korszerûsítése” projekt záró­rendezvényét.

Defibrillátor az iskolának
Életmentõ készüléket adott a Monbebe Kft. a Huszár téri Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolának. EÍgy már 41 kihelyezett defibrillátor érhetõ el Nyíregyházán.

Püspöki kinevezés

Április 7-én Ferenc pápa kinevezte Szocska A. Ábelt, a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzóját az egyházmegye püspökévé.

Dr. Szabó Tünde és dr. Vinnai Győző lett a képviselő
A szabad választások óta a második legnagyobb részvételi aránnyal zajlott le az országgyûlési választás Magyarországon április 8-án. 72,14 százalékos részvétel mel­lett 54 587 választópolgár szavazott a megyénk 1-es számú egyéni választókerületében.

A nyíregyházi választópolgárok dr. Szabó Tündét juttatták a parlamentbe. A megye 2-es számú egyéni választókerületében a szavazatok alapján dr. Vinnai Gyõzõ lett az országgyûlés régi-új képviselõje. Mindketten a FIDESZ-KDNP képviseletében.

Helló Nyíregyháza!
Április 20-án ismét felpezsdült a belváros. Közel 10 helyszínen több színpaddal, Egyetem, Ifjúság, Honvédség, Tavasz utczákkal, Kölyök és Eszem-iszom térrel, valamint derûvel és jókedvvel üdvözöltük a tavaszt.

A Helló Nyíregyháza! rendezvényen minden korosztály megtalálta a számára érdekes és izgalmas elfoglaltságot. A napot a Bikini együttes óriási érdeklõdéssel kísért koncertje koronázta meg.

Üzemeltetési szerzõdés

Április 24-én a tulajdonos képviseletében dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és dr. Podlovics Roland, a Sóstó-Gyógyfürdõk Zrt. vezérigazgatója, valamint az üzemeltetõ képviseletében Hülvely István, a Hunguest Hotels vezérigazgatója írták alá a sajtó nyilvánossága elõtt az új Hotel Sóstó SPA & Resort üzemeltetési szerzõdését.