Virágzik a parlagfű Nyíregyházán is
A növény pollenjének tetőzése augusztus 20-a körül várható. A szakemberek felhívják a figyelmet, allergiás tünetek észlelésekor menjünk orvoshoz és mihamarabb kezeljük az allergiát.

Magyarországon minden 4. embert érint az allergia valamely formája. Akik érzékenyek akár egész évben kénytelenek valamely allergén által okozott tünetet kezelni. Az egyik legkellemetlenebb problémát az éppen virágzó parlagfű okozza, amely orrfolyással- és dugulással, szemkönnyezéssel, viszketéssel, valamint száraz köhögéssel is járhat. Amennyiben utóbbi fulladással párosul, társult betegségként asztma is kialakulhat. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy ne várjuk meg amíg a tüneteink súlyosbodnak, még időben kezdjük el kezelni az allergiát – hangsúlyozta Dr. Kerényi Ildikó gondozó, vezető főorvos.

Otthonunkban is sokat tehetünk a tünetek enyhítése érdekében. Érdemes az ágyneműket gyakran mosni, cserélni, illetve többször porszívózni. Takarításkor részesítsük előnyben a nedves törlést. Az épületek szellőzését a késő esti órákra, vagy kora reggelre időzítsük. Az autóban rendszeresen cseréljük a pollenszűrőt, utazáskor ne húzzuk le az autó ablakát, így a pollenek kívül maradnak. Aki allergiás a parlagfűre mosson minden este hajat, a mozgásformák közül pedig a zárt térben végezhetőket válassza. Az úszás bármikor segít. A napszemüveg viselése is enyhítőleg hathat.

 

Nyaraláskor is körültekintően

 

Nyaraláskor fokozottabban vagyunk kitéve az allergia kellemetlen tüneteinek. A túlzott napozás napallergiát okozhat, az idegen eredetű, ismeretlen ételek, egzotikus gyümölcsök ugyancsak allergiás reakciókat válthatnak ki. Enyhébb tüneteket, gyenge hasmenést, fejfájást kezelhetünk magunk is hasfogóval, fertőtlenítőkkel, ugyanakkor nagyon erős hasmenéssel orvoshoz kell fordulni.
Azok sem dőlhetnek hátra, akik nem szenvednek az allergiától. A kellemetlen tünetekkel járó probléma ugyanis bármikor felütheti a fejét. A megelőzésben segíthet, a tudatos táplálkozás, vitaminok szedése és a rendszeres mozgás is.

Piszár Tünde