Virággal a temetőbe

Már most egymást érik a krizantémárusok a Búza téri piaccsarnokban. Azonban míg tavaly mindenszentek érintette a hosszú hétvégét, idén a hét közepére esik és munkanapok előzik meg. Éppen ezért egyelőre még alig érezhető a forgalom a piacokon és várhatóan az időjárás is nagyban befolyásolja majd, hogy már most, az előttünk álló hétvégén, vagy csak a napján látogatnak ki a hozzátartozók az emlékezés virágaival a temetőkbe.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Ez még az árvácskák időszaka

 

A Búza téri piaccsarnokban az árusok azt mondják, egyelőre még alig van kereslet a szálas krizantémok iránt. Most még az árvácskákat és a cserepes krizantémokat viszik.
– Az elmúlt hétvége forgalmából az látszik, hogy a sírokat teszik rendbe a hozzátartozók, beültetik azokat virágokkal, a szálas krizantémokat várhatóan az elkövetkező napokban, és főként mindenszentek napján fogják vinni. Egyelőre még nem látni, hogy milyen lesz az idei piac, hiszen míg tavaly hosszú hétvégére esett az „ünnep”, idén a hét közepére. Akkor egyébként a napjára már alig maradt virágunk, előtte szinte mindet eladtuk, most azonban még van bőven a fóliákban. Bízok benne, hogy a napsütés is kedvezni fog a piacnak, és idén is elfogynak majd a virágaink – mondta el az egyik őstermelő.

 

Virágpiaci árak

 

Cserepes árvácska: 100 Forint
Szabad gyökerű árvácska: 70–80 Forint
Cserepes krizantém (nagy): 1500 Forint
Cserepes krizantém (kicsi): 300–400 Forint
Szálas krizantém: 100–300 Forint

 

Bruszel Dóra