Világkupaverseny Nyíregyházán – Augusztus 20-án rajtol a kerékpáros mezőny a belvárosban

Második alkalommal ad otthont Nyíregyháza a One Belt One Road Nation's Cup Hungary ifjúsági világkupaversenynek. A mezőny augusztus 20-án rajtol a szabolcsi megyeszékhelyről, az előzetes nevezések alapján húsz csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz. Három nap alatt Nyíregyházán, Vásárosnaményban és Ibrányban összesen 243 kilométert tekernek majd a résztvevők.

Napokon belül kezdődik a One Belt One Road Nations' Cup Hungary ifjúsági világkupaverseny. Az egyetlen hazai rendezésű világversenynek ebben az évben is Nyíregyháza ad otthont. A mezőny augusztus 20-án, pénteken egy 3,8 kilométeres prológgal kezdődik a városban, majd augusztus 21-én két félszakaszt rendeznek. Szombaton délelőtt Vásárosnamény és környékén egy majdnem 90 kilométeres távon tekernek a kerékpárosok, majd Ibrány és környékén következik egy valamivel több mint 41 kilométeres mezőny, augusztus 22-én, a zárónapon újra Nyíregyházára jönnek a versenyzők, akkor 108 kilométert megtéve.

Fontos verseny

Ennek a versenynek a jelentőségét két vonás adja. Az egyik az, hogy ez egy úgynevezett UCI nemzetközi világkupafutam, tehát a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség által legmagasabban jegyzett junior országúti világkupafutam, ami azt jelenti, hogy a versenyzők világranglista pontokat tudnak itt gyűjteni. Tekintettel arra, hogy a legtöbb országban a hasonló kategóriájú versenyeket a pandémia miatt törölni kellett, ezért jóformán vagy csak itt, Magyarországon vagy esetleg még Csehországban lehet az idén ilyen kategóriájú versenyen pontokat gyűjteni” – mondta dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

A másik dolog a magyar kerékpárversenyzők miatt lényeges. A 120 fős mezőnyben ugyanis 12 magyar fiatal is indul, ők hazai földön, de nemzetközi környezetben mutathatják meg tudásukat – tette hozzá a kerékpáros szövetség elnöke. A húsz induló csapat színeiben huszonegy nemzet sportolói mérik össze tudásukat az összesen 243 kilométeres szakaszon.

Történelmi jelentőség

A sportág történetében hatalmas eredmény, hogy közel száz év után 2020-ban ismét Magyarország adhatott otthont a nemzetközi versenynek. A kerékpáros sportág a 16 kiemelt sportág között szerepel hazánkban.

Látható is volt az elmúlt évek, illetve ebben az évben is, hogy milyen eredményes volt a kerékpár sportág, hiszen elindult egy olyan nagyszabású utánpótlás-nevelési program, amelynek köszönhetően már odaértek a felnőtt korosztályban a fiatalok és jönnek bizony a tehetséges utánpótlás korosztály és nekik kell olyan alkalmat, lehetőséget biztosítani, hogy igenis megmérettethessék magukat. Ez előnyt jelent a világban is és ez az előny most már megmutatkozik” – nyilatkozta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a nyíregyházi sajtótájékoztatón.

Lehetőség Nyíregyházának is

Nincs még egy olyan szabadtéri sportág, ami ennyire alkalmas egy térség természeti értékeinek, az épített örökségeinek a bemutatására mint a kerékpározás, illetve ez az egyik legnézettebb és legnépszerűbb sportág a világban. Ennek köszönhető, hogy Nyíregyháza számára is számtalan előnyt jelent, hogy otthont biztosít a világkupaversenynek, idén már második alkalommal.

Nagyon jól sikerült verseny volt az elmúlt évi és külön emelte az értékét, hogy egyedül itt Nyíregyházán sikerült megrendezni. A mi városunk egy sport- és vendégszerető város, ez itt egy nagyon nagy előny, a kerékpáros élet pedig nagyon aktív lett. Én örülök is ennek, az elmúlt tíz évben nagyban segített az a nagy infrastruktúrafejlesztés, aminek eredményeképpen 80 kilométeres városi kerékpárút-hálózattal rendelkezünk. Négy éve elkészült a Nyíregyháza–Tokaj közötti kerékpárút is és ezek a lehetőségek jó fogadtatásra találtak a nyíregyháziaknál” – mondta a város polgármestere, dr. Kovács Ferenc.

Lezárások a városban

A város több nemzetközi kerékpárverseny helyszínéül is szolgált már az elmúlt években. Most hétvégén 16–18 éves fiatal sportolók érkeznek Nyíregyházára, akik egy látványos útvonalon érkeznek majd be a célba a sétáló közepén. A városlakók türelmét és megértését kérik a szervezők az útlezárások miatt, de mindenkit várnak szurkolni a belvárosi szakaszra is. Pénteken és vasárnap mindenki tájékozódjon még indulás előtt a korlátozásokról Nyíregyházán a verseny idején. A díjátadó a Kossuth téren lesz vasárnap, augusztus 22-én.