Vigyázzunk kedvenceinkre – állatorvosi tanácsok kutyabaj ellen

Az őszi, hűvösebb hónapokban négylábú barátaink sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek, mint enyhébb időben. A megfázás, köhögés, orrfolyás kutyánkat is utolérheti, ezért szabadban tartott kedvenceinknek megfelelő menedéket kell biztosítanunk. Fontos, hogy kutyusunkat az évnek ebben az időszakában is védjük az élősködők ellen, hiszen a kullancs által terjesztett betegség, a babesiosis azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül az életébe is kerülhet.

A kutyatartás ősszel is az örömteli közös élményekről szól, de nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor négylábú barátaink egy kicsit több törődést igényelnek a szokásosnál. Akár lakásban, akár az udvarunkon él kedvencünk, érdemes felkészülni a közeledő hideg időre. Udvaron tartott kutyánknak fontos, hogy legyen egy hőszigetelt háza, ahová be tud húzódni. Lehetőleg szélvédett helyre tegyük, s az alját béleljük ki szalmával. A kutyaház mérete akkor megfelelő, ha a kutyus kényelmesen meg tud benne fordulni, valamint testhőjével optimális hőmérsékletre fel tudja fűteni. A hűvösebb hónapokban kint tartott ebünk számára gondoskodjunk energiában dús eleségről és az ivóvizét is érdemes gyakrabban cserélni. A lakásban tartott kedvenceknek továbbra is fontos a levegőzés, azonban legyünk figyelemmel jelzéseikre, hiszen hideg időben a rövid szőrű fajták egyedei hamar vacogni kezdenek. Kis termetű vagy rövid szőrű kutyusunkat kabáttal, pulcsival is védhetjük, de kerüljük a megfázást, a fűtött lakásba érve vegyük le róluk azt! A kullancsok az évnek ebben az időszakában is támadnak, ezért fontos, hogy kedvencünket ősszel is védjük az élősködők ellen. A kullancs által terjesztett, a kutyákat leginkább veszélyeztető egyik leggyakoribb betegség a babesiosis. A kór tünetei: a bágyadtság, az étvágytalanság, a láz, vagy a nyálkahártyák sápadtsága, melyek sürgős állatorvosi beavatkozást igényelnek.

„Nagyon fontos a babesia esetében az időben elkezdett kezelése. Időben 1-2 injekcióval gyógyítható a betegség, később viszont kialakulhat máj- és veseelégtelenség, véres vizelet, valamint egy hosszan, napokon át tartó lázas állapot és akár még egy nagyon komoly vérszegénység is. Ha a tünetek súlyosak lesznek, illetve napokon keresztül tartanak, akkor ez az állat életébe is kerülhet” – tette hozzá dr. Rankli Éva, a Nyíregyházi Állatkórház állatorvosa.

Ebben az időszakban az állatorvosi rendelőkben gyakoribbak a mérgezéses esetek is. Az egerek és patkányok elleni védekezésnek sok esetben négylábú barátaink válnak áldozatává. Ősszel jellemző még a fagyálló okozta mérgezés is. A gondatlanul elöl hagyott folyadék a kutyák és a cicák számára szintén életveszélyes. Legyünk tehát figyelmesek minden mérgező anyag használatával, azonban, ha kedvencünkön mégis inkoordinált mozgás, étvágytalanság, bágyadtság tüneteit észleljük, azonnal forduljunk állatorvoshoz.