Fertőtlenítés a Túróczy Zoltán általános iskolában – Folyamatos a takarítás a szünetben

Fertőtlenítik a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát is. Az intézményben eddig nem volt magas a fertőzöttek száma, ezért központilag nem rendelték el a fertőtlenítést, saját munkatársaikkal oldják meg a munkát az őszi szünet alatt. Az iskolában a felsősöknek kötelező a maszkviselés a közösségi terekben, a diákok az elmúlt hetekben már hozzászoktak az új szabályokhoz.

Üresek voltak az iskolák ezen a héten, őszi szünet van a gyerekeknek. A napokban csak a takarítószemélyzet dolgozott az intézményekben, így például a Túróczy Zoltán evangélikus iskolában is. A nagytakarítást alap esetben is minden szünetben elvégzik a Túróczyban, de a járvány miatt még körültekintőbb fertőtlenítésre van szükség. A belvárosi intézményben nem volt eddig szerencsére sok fertőzött, a pedagógusok közül egy igazolt beteg volt, a diákok körében is 10 alatti ez a szám. Most az őszi szünet alatt egy tanuló beteg, karantén pedig mindössze két napra volt elrendelve az adott osztálynak, mivel már utólag derült ki a fertőzés. 

Körültekintő fertőtlenítés 

Az alacsony esetszám miatt központilag nem rendeltek el az iskola számára fertőtlenítést, saját dolgozóikkal oldják meg a munkát. A folyosókat, az aulát, a korlátokat és a tantermeket is kitakarítják és fertőtlenítik.

„A tantermekben a függönyöket leszedték, kimosták, tisztítják a padokat, a táblákat. Mi megkértük a szülőket, hogy a gyerekek saját, személyes dolgaikat, felszerelésüket vigyék haza és otthon mossák ki és fertőtlenítsék, minél kevesebb dolog maradjon a padokban és az iskolában, így sokkal egyszerűbb a takarítás. Az idő is nekünk dolgozik, mert utoljára tanítási nap múlt hét csütörtökön volt és mire visszajönnek – éppen tíz nap letelik, tehát ha valami mégis itt bujkált volna a tantermekben vagy a gyerekek felszerelése között –, akkor is enyhén szólva legyengül akkorára” – mondta Kocsis Zsolt, a Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Szigorú szabályok

A gyerekek reggel hét órától jöhetnek iskolába, ilyenkor a hátsó nagykapun jönnek be és jó idő esetén fél nyolcig az udvaron várakoznak. Az udvar felől három bejárat van, hogy ne egy helyen tömörüljenek a gyerekek. A belépés előtt hőmérőzés és kézfertőtlenítés van, csak maszkban mehetnek be az intézmény falai közé. Az alsósoknak nem, de a felsősöknek a közösségi terekben kötelező a maszkviselés.

Megszokták a diákok

„A gyerekek a legrugalmasabbak ilyen szempontból, ők könnyebben hozzászoknak, de csak akkor, ha több oldalról megerősítést kapnak, ha rendszeresen mondják nekik a pedagógusok, az ügyeletes tanár, ha otthon a szülőtől is ezt hallja, a médiából is ezt látja és hallja. De persze sokkal könnyebben meg is feledkeznek róla, de nem tudatosan, csak például a játék és egyéb dolgaik hevében” – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Jelenleg 17 osztályban több mint 480 diák tanul az intézményben, őket 39 pedagógus oktatja. A helyes kézmosásra és a szabályok betartására a folyosókon több helyen plakátokon is felhívják a figyelmet az evangélikus általános iskolában.