Vigyázzunk értékeinkre – Egyenruhások segítik a biztonságos megemlékezést a temetőben

A rendőrség és a polgárőrség is segíti a biztonságos megemlékezést a nyíregyházi Északi temetőben november elsején. Mindenszentek ünnepén nagy forgalom várható a sírkertben, ezért a hatóság bűnmegelőzési tanácsokkal segíti a lakosságot. A rendőrség azt javasolja, ne vigyenek az emlékezők a kelleténél több pénzt magukkal, az autókban ne hagyjanak táskákat az üléseken és a bicikliket is minden esetben zárják le a kerékpártárolókban.

Egy nappal mindenszentek előtt is nagy volt a forgalom az Északi temetőben. Kedden még korlátozás nélkül lehetett autóval behajtani a sírkertbe, november elsején ez ideiglenesen megváltozik. Szerdán 7 és 10 óra között engedik be még az autókat, viszont 11 óráig minden gépjárműnek el kell hagyni a temetőt. Ezentúl időszakos forgalomkorlátozás is előfordulhat a Korányi F. utcán a zsúfoltság miatt. A tömeget próbálták elkerülni azok a hozzátartozók, akik kedden látogattak ki az Északi temetőbe.

Nyugdíjasok vagyunk és a tömegben nem szívesen mászkálunk, ezért gondoltuk, hogy ma megoldjuk. Esetleg ha mégis nagyon szép idő van, akkor holnap kora délután kijövünk még” – mondta Szabolcsi Sándorné.

Rendőrségi tanácsok

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is jó tanácsokkal látja el a lakosságot a rendőrség:

„A bűnmegelőzési szakemberek a lopások megelőzése érdekében azt tanácsolják, hogy az elhunyt szeretteik sírjait látogatók csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire a virágok, mécsesek megvásárlásához, vagy az utazáshoz szükségük van. Gyakorta előfordul az is, hogy a temetőbe látogatók a leparkolt autókban hagyják személyes dolgaikat. Az üléseken, kalaptartón, műszerfalon felejtett telefonok, kézitáskák kívülről is jól észrevehetők, hamar felfigyelhetnek ezekre a lopási szándékkal érkezők. Ha semmiképpen nem tudják magukkal vinni, akkor se a temető parkolójában, hanem még otthon, elindulás előtt pakolják be ezeket a csomagtartóba. Járműveiket lehetőleg jól megvilágított helyen állítsák le és minden ajtót zárjanak be. Hasonlóan fontos, hogy a kerékpárokat is minden esetben zárják le. A bicikliket – amennyiben erre lehetőség van – a kerékpártárolóhoz kell lakatolni, a kormányon, a kosarakban ne hagyjanak semmit. Ha autóbusszal, vonattal utaznak, ügyeljenek arra, hogy táskájuk ne maradjon nyitva, és a könnyen hozzáférhető zsebeikből se tudjanak semmit kivenni. Fontos, hogy a sírok gondozása közben még rövid időre se hagyják őrizetlenül a földre, sírkövekre letett táskáikat. Lopás esetén a 112-es segélyhívón tegyenek bejelentést” – olvasható a police.hu-n.

Egyenruhások a temetőben

Az egyenruhások a jelenlétükkel igyekeznek tenni a bűncselekmények és balesetek megelőzéséért.

Ebben az időszakban fokozott rendőri és polgárőri jelenlét figyelhető meg a sírkertünkben, ami azt jelenti, hogy a temető nyitvatartási időszakában rendőr járőrök civilben és egyenruhában is járőröznek, viszont fel kell hívni a lakosság figyelmét is, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre, zárják be a gépjárműveket, csak olyan értéktárgyakat hozzanak magukkal, amelyek a temetőlátogatáshoz feltétlenül szükségesek” – nyilatkozta Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. igazgatója.

Fontos tudnivalók

A nyíregyházi Északi temető november elsején reggel 7 és este 8 óra között tart nyitva, a hozzátartozók négy kapun keresztül tudnak bejutni a sírkertbe. Arra kérik az emlékezőket, hogy a nyitvatartási idő végéig hagyják el a temető területét. Amennyiben ez nem történik meg, már csak a Pazonyi úti teherportánál lehet elhagyni a temető területét, ahol 24 órás portaszolgálat működik. A temetőbe kutyát vagy más állatot bevinni nem szabad, kivételt képeznek a vakvezető, segítő és munkakutyák a megfelelő igazolás bemutatásával.