Vese Világnapja – Fontos a megelőzés és a betegség korai felismerése
Egészségnapot rendeztek a Vese Világnapja alkalmából a Korzóban.

Az egész napos rendezvényen előadásokkal és ingyenes szűrővizsgálatokkal kívánták felhívni a figyelmet a vesebetegségek megelőzésére és annak kezelésére.

Minden év márciusának második csütörtökén tartják a Vese Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vesék létfontosságú szerepére. A rendezvények mindig egy bizonyos téma köré összpontosulnak, idén a teljes lakosság megszólítása a fő motívum. Idén a Korzóban tartottak egészségnapot, ahol az előadásokon kívül, egészségügyi méréseken is részt vehettek az érdeklődők. Próbálták mindinkább kihangsúlyozni, hogy a vesének nagyon fontos szerepe van a szervezet megfelelő működéséhez.

Általánosan elfogadott a vese szerepe a vízháztartásban, a salakanyagok kiválasztásában, az ásványi anyag kiválasztásban, a vizelet termelésben, de kevésbé ismert, hogy szerepe van a vérnyomás szabályozásban, a vérképzésben és a csont ásványi anyagcsere zavaroknak a kezelésében is.

 mondta el Dr. Szegedi János főorvos.

A világon a vesebetegség 500 millió embert érint, Magyarországon a statisztikák szerint 7-800 ezer ember érintetett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az adatok szerint 40-45 ezer vesebeteggel kell számolni.

Mivel nagyon növekszik a vesebetegek, a vese elégtelenségben szenvedők száma, ezért figyeljenek oda a veséjükre. Itt hasznos tanácsokat hallhatnak, illetve akik sajnos már ilyen betegségben szenvednek, azok is kérdezhetnek.

– mondta el Kutasi Irén, a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

A vesebetegség fő rizikófaktora a magas vérnyomás és a cukorbetegség. De ilyen a mozgásszegény életmódból, a rossz táplálkozásából kialakult túlsúly és az idős kor is, ezért arra kérnek mindenkit, hogy házi orvosával ellenőriztesse veséjét, mert a legtöbbször nem okoz tüneteket a betegség.