Véradás a nyári hónapokban – Szükség van az elegendő mennyiségű vérkészítményre

Nyáron is fontos a véradás, miután műtéteket ebben az időszakban is végeznek, illetve balesetek is bármikor történhetnek. A tapasztalat azt mutatja, ilyenkor kevesebb az önkéntes, pedig a vér csak véradással pótolható. A biztonságos vérellátáshoz pedig elengedhetetlen, hogy az év minden időszakában rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiségű vérkészítmény.

A legtöbben általában a kora reggeli órákban keresik fel a Nyíregyházi Területi Vérellátót, itt minden hétköznap várják a donorokat. A nyári időszakban sokkal intenzívebb toborzómunkát kell végezni a szakembereknek, hogy naponta országos szinten 1600–1800 véradást tudjanak lebonyolítani. Ez az a mennyiség, amely szükséges a biztonságos vérellátáshoz. Hétfő délelőtt egy barátokból álló társaság érkezett a vérellátó központba, hogy összefogjanak egy jó ügy érdekében.

Van egy barátunk, munkatársunk, neki lesz egy szívműtéte, ami nagy műtétnek számít, és kaptuk az információt, hogy nincs elég vérkészítmény az adott helyen és csak úgy tudjuk megoldani, hogy ha egy ilyen csere megoldással egy helyen leadjuk és akkor azt majd az intézmények közösen kicserélik” – nyilatkozta Bíró Attila.

A véradás menete

A véradás körülbelül egy órát vesz igénybe és fontos kiemelni, hogy miután ez nem egy laboratóriumi vérmintavétel, így nem kell éhgyomorral menni, a megszokott módon kell étkezni előtte, fontos viszont, hogy bőséges folyadékot fogyasszanak a véradás előtt. Donor lehet bárki, aki egészséges, elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves, testsúlya eléri az 50 kg-ot, de nem haladja meg a 140 kg-ot. A nők évente maximum négyszer, a férfiak maximum ötször adhatnak vért, két alkalom között pedig legalább 56 napnak kell eltelni. Egy felnőtt ember szervezetében 5-6 liter vér kering, amelyből kb. fél liter tartalék. Egy véradás során 450 ml vért vesznek le, így ezt a mennyiséget a szervezet könnyedén tudja pótolni. Hétfőn többen is első alkalommal érkeztek a nyíregyházi vérellátóba.

Fontosnak tartom a véradást, úgyhogy bár most vagyok itt először, de most már szerintem én is folyamatos véradó leszek” – mesélte Gyula Anita.

Itt, a Szent István utcán hétfőn, szerdán és pénteken 8 és 15 óra 30 perc között, kedden és csütörtökön 8 és 17 óra 30 perc között várják a véradókat. Éves szinten a vármegyében mintegy 15 ezer véradás történik. Az Országos Vérellátó Szolgálat 2023. július 3-a és 31-e között nyereményjátékot hirdetett, a véradók a kampány idején egy sorsoláson vehetnek részt, ahol állatkerti belépőjegyeket és ajándékcsomagokat nyerhetnek.