Védőnők Napja – Nyíregyházán is megköszönték a szakemberek áldozatos munkáját
Fotó: Szarka Lajos

A Védőnők Napján köszöntötték a város 63 főállású védőnő képviselőit a Városháza Krúdy termében. A polgármester és az Alapellátási Igazgatóság vezetője után az elmúlt bő száz esztendőről, a jelenkor kihívásairól és a jövő fejlesztéseiről szóltak az előadó szakemberek. Ők, akik gondozzák a családokat, a nőket, a várandósokat, a csecsemőket, majd 18 éves korig a gyerekeket, aztán az idős embereket.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese online üdvözölte kollégáit, akiknek köszönet jár áldozatos munkájukért. Hogy mi is a védőnő feladatköre, arról az egyik ünnepelt számolt be az ünnepség előtti percekben.

Területen kezdett, majd az Eötvös és az Arany gimnáziumban folytatja munkáját iskolai védőnőként, immár 25 éve.

„A prevenció, a szűrés, a gyerekekkel való foglalkozás, a balesetek, az online oktatás után, ahogy visszamentünk az időben, sok elváltozással találkoztunk. Annak a javítása, a családok segítése, és a védőoltások természetesen, az elmaradhatatlan” – így szólt munkájáról Bodnárné Mazin Mariann védőnő.

A védőnő azt tapasztalta, hogy a pandémia alatti mozgásszegény életmód miatt van, aki 25 kilót hízott, más 25 kilót fogyott. Ennek megfelelően kell életmódot váltani, gyógytestnevelőkkel együttműködve kimozdítani a gyerekeket a kütyük világából, megtanítani őket a helyes táplálkozásra.

Az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója napi kapcsolatban van a kollegákkal, ismeri sikereiket és a körülményeket.

„Ez az első olyan rendezvény az elmúlt két évben, amikor azt tudom mondani, hogy Covid-mentesen, nem aggódva, de nyilván odafigyelve tudunk így találkozni, aminek szívből örülök. Az elmúlt években nagyon nagyot dolgoztatok, mind szakmai, mind karitatív munkában. Mindenkit elismerünk, úgyhogy ezt köszönjük” – fogalmazott az ünnepségen Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a szakmában ritkán van betöltetlen állás. 98%-os a védőnői ellátottság. A nyíregyházi Szociális, Egészségügyi és Sport Bizottság elnöke maga is egészségügyi szakember. Beszélt a most még csak online elérhető Arany Pajzs nevű tudományos szakmai folyóiratról, melyet rövidesen nyomtatásban is elérhetnek a védőnők.

„A védőnők egyetemi végzettséget kapnak, ott szerzik meg a tudásukat, tehát a képzésnek is alkalmazkodni kell a kor, a társadalom, a tudomány, a világ kihívásaihoz. Ez lecsapódik a tevékenységükben. Egy új generáció nő fel új életformával, amihez alkalmazkodni kell. Az előbb említett távkonzultáció, kicsit ismeretlen kifejezés a védőnői ellátásban, mely a pandémia miatt alakult ki. Egy kicsit igénybe vettük a távolságtartás miatt a digitális eszközöket” – fogalmazott dr. Rákóczi Ildikó, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének központvezetője.

 

Kiemelten fontos a védőnők munkája, megbecsültek Nyíregyházán. Kelet-Magyarországon egyetlen város vagyunk, ahol nem csökkent a lakosság száma – mondta köszöntőjében a polgármester. Tudjuk, hogy sokan költöznek be a városba családdal és gyerekekkel.

„A védőnői munka hungarikum, nemzeti sajátosság, ami jellemző ránk, és szerte elismerik a világban. Itt, Nyíregyházán is erre törekedtünk, az elmúlt évek fejlesztéseinél mindig figyelembe vettük a védőnők munkáját, és itt nem csak az egészségügyi alapellátási területen végzett munkákra gondolok. Igyekeztünk javítani a munkakörülményeiket mindannyiunk érdekében, hiszen ez egy nagyon nehéz, felelősségteljes munka. A pandémia alatt laptoppal és mobiltelefonnal tudtak dolgozni tulajdonképpen” – nyilatkozta az ünnepen dr. Kovács Ferenc polgármester.

Az ünnepségen az Igrice Táncegyüttes fiataljai köszöntötték rövid műsorral a Védőnők Napján megjelenteket, így mondtak köszönetet az őket is támogató szakembereknek, kedves ismerősöknek.

Kapcsolódó galéria

Védőnők Napja 2022