Védjük a szemünket!
A tavasz közeledtével szemünk védelmére is fokozottabban kell figyelnünk. Az erős napsugarak és a megnövekedett UV-sugárzás ugyanis jelentősen károsíthatja látásunkat.

A tavasz közeledtével egyre több napsütésben van részünk. Ennek azonban számos zavaró és káros hatása is van. Nemcsak a becsillanás okozhat kellemetlenséget, hanem az UV-sugárzás is megnövekszik. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a káros sugaraktól és az erős napfénytől még fokozottabban védjük a szemünket. Az ózonréteg normál esetben megakadályozza, hogy a káros UV-sugarak szemünkbe jussanak. Az ózonréteg azonban egyre vékonyodik, így a rövidhullámú UV-sugarak szinte akadály nélkül juthatnak szemünkbe. Ennek kötőhártya-gyulladás, szaruhártya- és ideghártya-sérülések lehetnek a következményei. Sőt az orvosok a lencsehomály vagy az egyre fiatalabb korban kialakuló szürkehályog kialakulását is összefüggésbe hozzák az UV-sugárzással. A látszerészek azt javasolják, már most érdemes napszemüveget vagy fényre sötétedő lencsét hordani.

 

Nemcsak UV-szűrés

 

A mostani lencséket már polárszűrővel is ellátják. Lényege, hogy a zavaró a csillogást, a fényes felületekről visszaverődő vakító fényt kiszűrje, és kontrasztosabban lehet látni vele. A szakemberek szerint ez is nélkülözhetetlen egy napszemüveg esetében. Mint mondják, a választáskor ma már nemcsak az UV-szűrőre kell figyelni.

[REKLAM]

Szűcs Péter látszerészmester kiemelte, a színvisszaadó képességének is jónak kell lennie egy napszemüvegnek, tehát ami az életben piros, azt a lencsén keresztül is pirosnak kell lássuk. Ezenkívül feleslegesen ne sötétítse be a látóteret körülöttünk, tehát ne az legyen, hogy egy sötét lencsét teszünk a szemünk elé, ami mindent letompít. Pont az ellenkező hatást kell elérni egy jó napszemüvegnek. Élénkíti a színeket, sokkal tisztábban látunk, de ennek ellenére védi a szemünket az UV-sugárzástól és az erős fénytől is egyaránt.

 

Felhős időben is

 

Nemcsak a közvetlen napsugárzás jelent veszélyt. Ha süt a nap, a legtöbben felveszik a napszemüveget, de ha felhők árnyékolják az eget, már nem tartják fontosnak viselését. Pedig a káros sugarak egy része felhősödés mellett is lejut a földfelszínig. A napszemüveg viselése tehát felhős ég mellett is ajánlott.

Zadubenszki Norbert