Védettséget ad a Szputnyik – Folyamatos az oltás, bárki regisztrálhat
Fotó: Illusztráció

83 százalékos védettséget nyújt a Szputnyik vakcina a koronavírus delta variánsa ellen – írja a hirado.hu. Az első orosz oltóanyagot egy éve adták be, ennek évfordulóján nyilatkozott az orosz egészségügyi miniszter az orosz vakcina hatékonyságáról. Ezt az oltást Magyarországon is használják már hónapok óta. A delta variáns már több európai ország mellett hazánkban is terjed. A beoltottak száma jelenleg 5 millió 644 ezer Magyarországon, ez már a harmadik nap, hogy nincs újabb hazai áldozata a koronavírusnak.

 

A koronavírus-járvány kezdete óta összesen 810 212 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – ezek a legfrissebb, csütörtöki adatok Magyarországról. A gyógyultak száma folyamatosan nő, az aktív fertőzötteké pedig csökken, jelenleg mindössze 80 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 15-en vannak lélegeztetőgépen. Hazánkban ez már a harmadik nap, hogy nem volt újabb halálos áldozata a járványnak. Az oltások beadását még tavaly december végén kezdték el Magyarországon, hónapok óta pedig már bárki kérheti, illetve választhat is a vakcinák közül. Ennek eredménye, hogy a beoltottak száma jelenleg több mint 5 millió 663 ezer fő, közülük 5 millió 497 ezren már a második oltást is megkapták. Az oltást a 12 éven felüli gyermekek is megkaphatják, miután a szüleik regisztrálták őket. Így már 200 ezer 12 és 17 év közötti fiatal szerzett védettséget hazánkban. Európában elsőként Magyarországon tudják felvenni a harmadik oltásukat azok, akik korábban megkapták az első két vakcinát. Erre a már megszokott módon, az eeszt.gov.hu oldalon tudnak időpontot foglalni. A foglalások száma már eléri a 83 ezret, 75 ezren pedig már fel is vették a harmadik adagot.

Véd a Szputnyik

Oroszországban egy éve adták be az első orosz vakcinát, amit mára már 69 országban engedélyeztek. Az orosz egészségügyi miniszter az évforduló kapcsán úgy nyilatkozott: a Szputnyikkal való beoltottság több mint 95 százalékban véd a nehéz lefolyású Covid-19-től. Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap közleményéből kiderül: a Szputnyik V volt az első olyan új koronavírus elleni vakcina, amely heterogén erősítést, úgynevezett „vakcinakoktélt” alkalmazott, vagyis védőoltásai két különböző adenovírus-vektort tartalmaztak, ellentétben a többi vakcinával, amelyeknél ugyanazt az injekciót kétszer adják be. Különböző vizsgálatok pedig azt mutatják, a delta vírus variáns ellen 83 százalékos védettséget nyújt az orosz vakcina – olvasható a hirado.hu weboldalon.

A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, ezért a kormány arra kéri a lakosságot, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg. A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább – írja a koronavirus.gov.hu. Magyarország biztosítja az oltás lehetőségét a hazánkkal közös határok mentén élők számára is, ezzel tovább növeli hazánk járvány elleni védettségét. A Kárpátalján élők Barabás és Záhony határátkelőknél kihelyezett oltópontokon vehetik fel az oltást.