Védelem a fagy ellen – Komoly károkat még nem okozott idén az időjárás
Fotó: Illusztráció / hobbikert.hu

Nagy kárt még nem okozott az ültetvényekben a múlt heti fagy, az agrárkamara helyi elnöke ezt az almafák ellenőrzése után mondta. A fagyvédelem, a jégháló és öntözés nélkülözhetetlen feltételei a mezőgazdaságnak. A károkat a Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszer jogszabálya szerint lehet bejelenteni a gazdálkodóknak.

Öntözéssel is lehet védekezni a tavaszi mínuszok ellen a gyümölcsösben. Múlt héten több éjszaka -6 foknál is hidegebb volt, így szükség volt a védelemre. A lombkorona feletti fagyvédő öntözés egy kis odafigyeléssel 100%-ban megmentheti a termést a szeszélyes időjárástól. Még 2011-ben, országos szinten is az elsők között építették ki itt ezt a rendszert egy mezőladányi gyümölcsösben.

„Napközben feltöltünk egy kétezer köbméteres tározót vízzel és egy szivattyú közvetlenül nyomja a gyümölcsös fölé a vizet” – így mesélte az öntözéses védekezés részleteit Király Ferenc családi gazdálkodó.

Fontos a védelem

A negyvenhektáros területen hektáronként mintegy 3400 almafa van, ebben az évben pedig hektáronkénti 600 mázsa terméssel számolnak. Ahhoz, hogy ezt elérjék, fontos a védelem. Az öntözés mellett egy éve kísérleti jelleggel még egy szélgépet is használnak a gyümölcsösben.

Király Ferenc azt is hozzátette, a fagyvédelem, a jégháló és öntözés nélkülözhetetlen feltételei a mezőgazdaságnak.

Tavaszi fagy

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi szervezetének elnöke úgy nyilatkozott, a megyében az almafák ellenőrzése után azt tapasztalták, hogy nagy kárt még nem okozott az ültetvényekben a múlt heti fagy.

„Elképzelhető, hogy a hőmérséklet javulni fog és beindulnak ezek a növények, akkor már egy kisebb mértékű hideg is nagyobb kárt tudna okozni. Nekünk arra kell koncentrálni, hogy az enyhébb idő is okozhat még nagyobb problémákat az idő előrehaladtával” – tette hozzá a megyei elnök.

Bár kedden az előrejelzések szerint egy újabb hidegfront érkezik, éjszakai fagyokra már nem kell számítani, a következő napokban esős idővel kell számolni. A Mezőgazdasági Kárenyhítési Rendszer jogszabálya szerint téli fagykárt legkésőbb április 15-ig, tavaszi fagykárt pedig május 31-ig tudnak bejelenteni a gazdálkodók.