VB előtt a kerekesszékes vívók
Hazai környezetben versenyezhetnek a nyíregyházi vívók, mivel Egerben rendezik a világbajnokságot.

Két nyíregyházi kerekesszékes vívó is részt vehet a világbajnokságon. Veres Amarilla és Tarjányi István is javában készül a VB-re. Többek között az esélyekről kérdeztük Pákey Bélát, a sportolók edzőjét. 

- Közeleg a világbajnokság. Hogy halad a felkészülés ?

- Hazánkban, Egerben kerül megrendezésre a Kerekesszékes Vívó Világbajnokság szeptember 28-23. között. Több mint 30 nemzet képviselteti magát országa 3 legjobb versenyzőjével fegyvernemenként, mivel a Világkupa versenyekkel ellentétben a Világbajnokságon nemzetenként egy fegyvernemben csak hárman indulhatnak, nyílván minden ország a 3 legjobbját indítja. Mindkét NYVSC-s versenyző a hazai válogatott oszlopos tagja, így Veres Amarilla és Tarjányi István indulnak kardban és párbajtőrben, egyéniben és csapatban egyaránt. Erre egy 6 hetes célirányos felkészülési programmal edzünk, aminek az első hetében az egyéni iskoláztatás mellett egy komoly kondicionális edzés szerepel itthon, aztán 2 hét edzőtábor a válogatottal Budapesten, majd az utolsó 3 hét ismét műhelymunkával telik Nyíregyházán.

- Mit jelent pontosan az egyéni iskolázás?

- Az ép vívást és a kerekesszékes vívást nem lehet külön választani. A felszereléstől kezdve a szabályokig minden ugyanaz, tehát az oktatási folyamat sem lehet más. Az egyéni iskolázás azt jelenti, hogy a vívómester védőfelszerelésben áll illetve székeseknél ül a vívóval szemben és onnan kezdve hogy megtanítja a szúrásokat ,vágásokat, hárításokat és technikai elemeket egészen odáig hogy később már taktikailag is felkészülnek egy adott ellenfél ellen. Az edzésmunka mindennapos része sőt versenyeken is szoktunk iskolázni.

- Hogyan lehet mozgássérült sportolókat kondicionálisan edzeni ?

- Amikor elkezdtem Nyíregyházán edzősködni, vívó szakedzői diplomám mellé elvégeztem itt a Főiskolán a testnevelő tanári mester szakot is, ahol a két félév alatt, a tanáraim és a csoporttársaim között kiváló szakemberekkel dolgozhattam. Itt ismertem meg Dr. Pucsok József tanár urat is, aki a Testnevelési Tanszéken tanít és itt a városban „a TRX guru”-ként ismert sportolói körökben. Lejött hozzánk edzésre, megnézte hogyan mozognak a kerekesszékes vívók és azonnal átbeszéltük hogy mi a lényeg. Gyakorlat sorozatokat állított össze, amelyek speciálisan erősítik a has és hátizmokat valamint fejlesztik az állóképességet is, speciális eszközökkel. Mindkét válogatott versenyző félévig hetente egyszer jártak hozzá a mindennapos vívóedzések mellett, és mindez pozitív hatással volt erőnlétükre. Ezért beterveztem az első felkészülési hét minden napjára. Egyébként tanár urat felkértem arra is, hogy szeptemberben az alapozási időszakban az ép utánpótláskorú versenyzőknek is tartson néhány kiegészítő edzést. Ma már nem állja meg a helyét a régi szlogen, hogy a vívás kiegészítő sportja a vívás. Régebben a „szép vívás” filozófia volt jellemző, most már a vívástudás mellett átlagon felül gyorsnak, robbanékonynak és atletikusnak is kell lenni, az ép és a kerekesszékes vívásban egyaránt.

- Ha a két válogatott nyíregyházi kerekesszékes vívót nézzük akkor szembetűnő a különbség. Az egyikőjük két lábon jár, a másik kerekesszékben él. A nemzetközi mezőnyben is ilyen különbségek vannak versenyzők között ?

- A kerekesszékes vívást mozgássérültek űzhetik, nők és férfiak egyaránt de külön versenyeznek. Ami a legfontosabb, hogy nem minden mozgássérült vívó kényszerül szerencsére kerekesszékes életvitelre, de ők is kerekesszékben versenyeznek. A nemzetközi mezőny csak kb. 30%-át teszik ki azok akik kerekesszékben élik az életüket. A 70%-nak egyéb más mozgásszervi veleszületett vagy balesetből adódó sérülése van. Megkülönböztetnek A és B kategóriát. Gyakorlatilag B kategóriában azok versenyeznek, akik nehezen tudnak előre és hátra dőlni a székben gerincsérülésük miatt. Mind a két kategóriában van külön világranglista és lehet valaki európa- világ és olimpiai bajnok. Most jön a kérdés, hogy kik döntik el azt hogy ki az aki mozgássérült sportoló illetve hogy ki kap A vagy B kategóriát ? Ha valaki versenyezni szeretne Magyarországon mint mozgássérült sportoló akkor el kell mennie egy előre meghirdetett orvosi vizsgálatra ahol eldöntik hogy versenyezhet-e a mozgássérültek között. Ezzel az engedéllyel csak itthon indulhat versenyeken. Ha valaki el akarja kezdeni a nemzetközi versenyzést akkor be kell jelentkeznie az első versenye előtt a nemzetközi kategorizálásra külföldön, ahol 3 különböző nemzetiségű kategorizáló orvos vizsgálatának egybehangzó véleménye dönt. Tarjányi Pisti gerincsérülése ellenére A kategóriát kapott pedig B-re számítottunk. Ennek ellenére Pisti derekasan küzd, edz, harcol és így is szépen araszol felfelé a világranglistán az A-sok között, már a középmezőny élén tart. Főállásban munkahelyen dolgozik informatikusként, napi kétszer jár edzésre, reggel munka előtt és este munka után. Hozzáállása tiszteletet érdemel. Ha letelik az első kategorizálása utáni 2 év, újra megpróbáljuk a B-t. Pisti 17 éves korában kényszerült kerekesszékbe betegsége révén, rendkívül rokonszenves fiatalember. Veres Amarilla az utca embere számára egy dekoratív fiatal hölgy akin elsőre semmi nem látszik. Aminak a születésekor elszakadt a baloldali hátizma, nem mozgott a bal karja. A szülei pénzt és energiát nem kímélve vitték hazai és külföldi specialistákhoz és gyermekkorában több hónapot töltött külföldi rehabilitációs intézetben. Megérte. Behatároltan, de tudja mozgatni a bal karját , bár teljesen kinyújtani nem tudja, ezért kapaszkodó hosszabbítóval versenyez a székben, nyílván jobb kézzel vív. Gyerekkora óta heti rendszerességgel jár gyógytornászhoz, a Dévény Anna módszert csinálják ami állítólag felnőttkorban már fájdalmas, de mozgás nélkül kezdene visszasorvadni a bal hátizma. Hát ez a jól kinézés ára…Az orosz vívók közt van szintén egy fiatal lány akinek ugyanez a baja, csak az övé el lett hanyagolva gyerekkorában. Óriási a kontraszt. Amarilla nem csak kiváló parasportoló, de okos is mivel másodéves nappali tagozatos hallgató itt a Főiskolán matematika-fizika szakon. 

- Milyen eredményekre lehet számítani a világbajnokságon  ?

- Egy világbajnokságon már nagyon sűrű a mezőny, ahogy említettem nemzetenként és fegyvernemenként a 3 legjobb indul. Ráadásul ezen a szinten a versenyzők már ismerik is egymást, több éve egy mezőnyben versenyeznek és fel is készülnek egymásból. Ehhez még hozzájön az aznapi forma ami szintén sokat számít. Első körben a cél a sikeres felkészülés, aztán a versenynapokon pedig hogy mindkét versenyző tudása legjobbját adja, és szívvel-lélekkel tudjanak küzdeni. Ez a legfontosabb, ebből tud jó eredmény születni.

- Mivel Eger nincs messze, kicsit hazai pálya is lesz. Segíthetnek a szurkolók ?

- Akinek lehetősége van eljönni azoknak garantálom hogy maradandó élményben lesz részük, azon kívül hogy minden nyíregyházi buzdító szóra szükségünk lesz. A kerekesszékes vívók nagyon kemény emberek, sokan tudnak úgy küzdeni, mintha az életükért tennék. Egyébként azért is teszik….Egy példa: van olyan külföldi versenyző aki több évvel ezelőtt még hivatásos katona volt és a Közel- Keleten szolgált. Robbanás miatt az egyik lába térd alatt amputálva lett. Egy ilyen parasportoló valaha is meg fog szeppenni valakitől ? A két nyíregyházi versenyző szeptember 18-án párbajtőrben indul, szeptember 20-án vasárnap kardban fognak versenyezni, talán ez a leglátványosabb fegyvernem, és szeptember 22- 23-án a kard és párbajtőr csapatok versenye lesz. A versenyszámok 9 órakor kezdődnek, a döntőket pedig délután rendezik a Városi Sportcsarnokban.