Vasúti kedvezmény a Múzeumok Éjszakája helyszíneire

A MÁV-START és a GYSEV által biztosított 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezmény Budapest, Szolnok, Nagykanizsa, Szeged, Pécs, Kecskemét, Miskolc, Debrecen, Hatvan, Győr, Eger és Székesfehérvár vasútállomásaira vehető igénybe, kizárólag másodosztályon, első osztályon ugyanis a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni. Feláras vonat igénybe vétele esetén a vonat típusának (IC, gyors, sebes) megfelelő felárat is felszámolják a vasúttársaságok.

A kedvezményes árú menetjeggyel a rendezvény első napját megelőző napon, június 20-án nulla órától lehet megkezdeni az utazást, a visszautat pedig legkésőbb a rendezvény napját követő napon, június 22-én éjfélig kell befejezni. Az alkalmi menettérti jegy visszautazásra csak akkor érvényes, ha a Budapestre látogatók a rendezvényre belépőül szolgáló karszalagot is felmutatják. A többi város esetében a félárú retúrjegyet a rendezvény helyszínein le kell bélyegeztetni.

 

A MÁV-csoport és a Vasúttörténeti Park országszerte különféle programokat szervez, hogy az érdeklődők és a vasútbarátok a műhelytitkokat is megismerhessék.

A Magyar Vasúttörténeti Park (Budapest, Tatai u. 95.) június 20-án, szombaton 17 órától június 21-én vasárnap éjszaka egy óráig várja az érdeklődőket. A megváltott belépőjegy mellé a kerti vasútra érvényes kupon jár ajándékba. Ezen az éjjelen a látogatók a 618 010-as pályaszámú NOHAB dízelmozdonnyal ismerkedhetnek meg közelebbről. Utazhatnak a lóvasúton, szétnézhetnek a fordítókorongról a kivilágított gőzmozdonyok között, de mozdonyparádé is lesz: bemutatkoznak a nosztalgiamozdonyok és a páratlan szépségű teakfa étkezőkocsi.

A MÁV-START Zrt. Budapesti Járműbiztosítási Igazgatóság kocsijavító műhelyében (Budapest-Keleti pályaudvar, Verseny utca 1.) június 20-án 13-24 óra között a műhelycsarnok előtti vágányokon az elővárosi járművek, köztük a legújabb kék FLIRT motorvonatok és a legújabb nemzetközi IC+ kocsik belülről is megtekinthetők. Az ottani karbantartó tevékenység is megismerhető, a járművek forgóvázán műszaki vizsgálatokat, kerékmérést és ultrahangos repedésvizsgálatot mutatnak be. A Budapesti TT Barátok Klubjának modulokból összeállított, 1:120 méretarányú modellvasútja a 8-as számú vágány mellett nézhető meg. A vitrinekben vasutas dolgozók modellvasútjai és az idén 50 éves magyarországi közlekedését ünneplő M62-es (Szergej) néhány modellje is látható lesz.

A MÁV-START Zrt. Pécsi Járműbiztosítási Igazgatóság nagykanizsai telephelye (Nagykanizsa, Csengery út 84.) június 20-án 18:30-23:00 között látogatható. A szervezett program során megismerhető a nagykanizsai fűtőház története, megtekinthető a 20 méteres mozdony-fordítókorong, a kapcsolódó sugárvágányok, a mozdonyjavító álláshelyek, a gőzmozdonyok kiszolgálásánál használt berendezések (szénfeladó, vízdaru).

A MÁV-START Zrt. Szegedi Járműbiztosítási Igazgatóság szakemberei Szeged-Rendező pályaudvaron június 19-én, pénteken várják a látogatókat 14 és 22 óra között. Bemutatják a Mozdonyfedélzeti Berendezés és az Elektronikus Menetigazolvány Rendszer működését. Kiállítanak egyebek között egy IC kocsit, egy V43-as és egy M62-es mozdonyt. Az érdeklődők utazhatnak a helyi síneken, egy M47-es dízelmozdony vezetőállásán, de kipróbálhatják a kézi hajtányt is. A szegedi Vasúttörténeti Alapítvány és a Vasútmodellező Baráti Kör gazdag kiállítása is nyitva áll.

A MÁV-START Zrt. Vasútijármű Javítás telephelye Szolnokon (Kőrösi út 1-3., Kőrösi úti főbejárat) június 20-án, szombaton 16:00-22:00 között áll a látogatók rendelkezésére. A vendégek belülről is megtekinthetik a közelmúltban felújított ipartörténeti jelentőségű, több mint 110 éves víztornyot. Megismerkedhetnek a mozdonyok és a vasúti személykocsik javításával, felújításával, az IC+ prototípus személykocsik gyártásával. Az érdeklődők a vasúti járművek külső és belső kialakítását, az utasteret és a mozdonyvezetők munkahelyét is szemügyre vehetik.

A részletes programok a http://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/muzeumok-ejszakaja oldalon érhetők el.