VÁROSTELEPÍTÕ ÕSEINK NYOMÁBAN
A Szarvas utca páratlan oldalának elején, egy sziklatömbre erõsített bronztáblán gróf Károlyi Ferenc, a város egykori földesura által 1753-ban kiadott pátenslevél sorai olvashatók: „…adom tudtára az mindeneknek, kiknek illik ezen pátensemnek rendében, hogy ns. Zabolcs vármegyében lévén én nékem Nyíregyháza és Cserkesz nevû pusztám, melynek impopulatióján igyekezvén, azért az, kiknek fog tetszeni ezen írásomra bízvást jöhetnek”.

Sebestyén Sándor 1984-ben készített emléktábláján látható még a betelepülõk egy csoportja is, akik Károlyi hívó szavára felkerekedtek, hogy a nyírségi homokon találjanak új otthonra és biztos megélhetésre. A paléta a város egy kisebb, palétavezetõ ellenõrzése alatt álló körzete volt, késõbb a kerület megfelelõje lett. Nyíregyházán két utca viselte a telepesek egykori lakóhelyének nevét: a Csabai utca a Békéscsabáról beköltözöttek, míg a Szarvas utca a szarvasiak telephelye volt, hiszen az egy helyrõl érkezõk általában együtt, egy tömbben maradtak és építették fel házaikat.

A város e régi utcáját 1950-ben Kalininról nevezték el, mondván „semmivel nincs igazolva, hogy a Szarvas utca elnevezéshez valamilyen történelmi emlék fûzõdne”. A történelem rendje 1963-ban állt helyre, amikor az utca visszakapta régi nevét és ma a védett utcanevek között szerepel. Az utcán végigsétálva még felfedezhetõ néhány, az elsõ világháború elõtt épült földszintes polgárház, viszont az utca végérõl már rég eltûntek a tirpák õsök által épített nádfedeles, szabadkéményes házak. Ebben az utcában építette fel a zsidó hitközség zsinagógáját és elemi iskoláját is. Az 1880-ban épült zsinagógát a németek robbantották fel 1944-ben. A helyére épült új épülettel az elemi iskola két szárnyát összekötötték, helyet adva ezzel a megyei gyógypedagógiai intézetnek.

Ma a Bárczi Gusztáv Általános Iskola tanulóinak otthona. Érdemes még betérni a volt pártház 1971-ben épült toronyházába is, amelynek földszinti elõadótermében megyénk történelmi nagyjai tekintenek le ránk. Kiss Sándor monumentális, fából faragott alkotását a helyi pártvezetõk megrendelésére készítette 1972-ben.

Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész

Megjelent a Nyíregyházi Napló 2013.11.08-i számában.