ÁLLOMÁS TÉR – AHONNAN A VONATOK INDULNAK ÉS AHOVÁ BEFUTNAK
1928-ban rendezték a vasútállomás elõtti teret. Ekkor a Nyírvidék tudósítója egy szobor létesítésének a tervérõl is beszámolt: „A terv szerint Nyíregyháza alapításának tényét a bevándorló és a modern Nyíregyháza alapját lerakó telepesek érkezését ábrázolná az új szobor. Impozáns lovas, szekeres szoborcsoportozatra gondolunk, amely azt a jelenetet ábrázolná, mikor az elsõ telepesek megjelennek Nyíregyházán”.

 Sajnos anyagiak hiányában nem vált valóra a terv. A tér csak 1969-ben „gazdagodott” egy új szoborral. Olcsai Kiss Zoltán Szamuely Tibornak az alakját faragta kõbe, akirõl egyébként az állomás elõtti teret 1963-ban el is nevezték. Az erre járók 1990-ig láthatták ezt a szobrot, ekkor ugyanis leemelték talapzatáról. A vasútállomás várótermében fotók mutatják be a korábbi állomásépületeket.

Az elsõt 1858-ban építették, míg a másodikat Pfaff Ferenc tervezte és 1910-ben adták át az utazóközönségnek. Ezt az épületet a második világháborúban bombázták le, helyére 1951-ben építettek újat. A mai, korszerû épületet 2002-ben adták át. Az épület falán lévõ emléktáblák segítségével felidézhetjük, hogy milyen fontos események kötõdnek a vasúthoz, illetve az állomáshoz.

Tábla hirdeti annak emlékét, hogy 1859. május 24-én indult meg a menetrendszerinti vasúti közlekedés a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc útvonalon. (Fontos várostörténeti esemény, hogy az elsõ vonat 1858. szeptember 5-én futott be városunkba.) A közelben lévõ másik emléktábla egy szomorú esemény mementója: 1944. szeptember 6-án szõnyegbombázás érte a várost. Bombatalálat érte az állomás épületét is, amelyet majd a németek tettek teljesen használhatatlanná. Az állomás és környékén volt a halottak száma is a legtöbb. A bombázás pusztította el az állomással szemben található Szabolcs szálloda épületét is, amelyet még Balczár Sándor épített Friedmann Selig megrendelésére 1928-ban.

Több város vasútállomásán is felfedezhetõ az az emléktábla, amely a helyi és a környékbeli zsidóság 1944-ben történt deportálására emlékeztet.

Szerző: Ilyés Gábor helytörténész

Megjelent a Nyíregyházi Napló 2013.11.15-i számában.