Váratlan vendég – Pénteken bemutató a Krúdy Kamarában

A forgószínpaddal lendületes, a titokkal rejtélyes, kiszámíthatatlanságával pedig feszült időt tölthetünk a Krúdy Kamarában a Váratlan vendég pénteki bemutatóján, majd a következő előadásokon. Látszólag krimi, valójában morális dráma a mű, 110 perc szembesítés. A rendező Guelmino Sándor. A szereplők között Szabó Márta, Tóth Károly, Horváth Margit és Jenővári Miklós.

Nagy, gömbölyű boldogsággal indul az előadás. Az események aztán oválissá laposítják, a végén pedig egy homorú záptojás lesz belőle. Szokták mondani művészek, hogy nem tudnak az előadásról mit beszélni, tessék megnézni. Ez most nagyon is az az eset. Eric Birling személyében is csak tétova mondatokat engedhet meg magának a színész.

„Ebben az előadásban minden szereplő összekuszálja a szálakat. Nincs olyan szereplő, aki egyenesítené a szálakat, úgyhogy én is azon szereplők táborát gyarapítom, aki kuszálja a szálakat, legalábbis segédkezik abban, hogy a felügyelőnek legyen mit kibogozni. Mindenféleképpen pozitív figura vagyok, viszont csupa negatív jellemvonása van, úgyhogy azt hiszem, kifelé úgy tűnik, negatív, de nem egy rossz szándékú ember” – vélekedett Jenővári Miklós.

Sok titkot láttunk már a színházban, de a Váratlan vendég sokat felülmúl. Pláne, hogy krimi, pláne, hogy nyomozás, pláne, hogy gyilok. Vigasz, vád, szerelem és féltékenység, profit és visszaélés. Ítélet és előítélet.

Már az olvasópróbán utalt arra a rendező, hogy J. B. Priestley jó 70 éves története erősen morális, ugyanakkor nem didaktikus. Mégis kötelező tananyag Angliában, sokan a BBC filmet kedvelik.

A színház azt írja a darab ajánlójában, ez az este mindnyájuk életében gyökeres változást hoz, de talán még a nézők is másképp látják holnap a napot.

„Azt gondolom, hogy ez mindig nagyon érvényes, és különösen olyan időszakokban, amikor az empátia egy kicsit alábbhagy a társadalomban. Azt gondolom, hogy most is ilyen időszakot élünk, akkor egy ilyen érzékenyítő darab kifejezetten fontos. Túlzás lenne azt mondani, hogy nevelési szándék van benne, inkább gondolatébresztő és lelkiismeret-ébresztő akar lenni” – nyilatkozta a rendező, Guelmino Sándor.

Nem magányos sziget vagyunk a világban, felelősséggel tartozunk egymásnak – mondja az egyik szereplő. Nincs tévedés, a bűn, az bűn. Mindenkit elér a végzete. Kiváló alakítások sorát láthatják a színpadon. Szabó Márta, Tary Patricia, Horváth Margit, Tóth Károly és Jenővári Miklós, Urbán-Szabó Fanni, Horváth Réka és Gulyás Attila.