Várandósság Hete – Nyílt nap a szülészeten
Fotó: Szarka Lajos

Nyílt napot és a Dr. Adorján Gusztáv emlékkonferenciát rendezték a Várandósság Hete nyíregyházi programjában szerdán és csütörtökön a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán, majd a Jósa András kórház szülészetén. A várandósság történelmi szakaszairól, a koraszülött mentorprogramról, a mobilgondozásról, illetve a szülés és születés optimális módjairól hallhattak a kismamák és kispapák a Jósa András kórházban.

 

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán indult a hagyományos rendezvény, ahol szülésznőket is képeznek. A dr. Adorján Gusztáv szülész-nőgyógyász főorvosról, egykori kórházi főigazgatóról elnevezett tudományos emlékkonferencia a szakmának szólt. Csütörtökön aztán zsúfolásig megtelt a szülészeti előtér, ahol kismamák és kispapák gyülekeztek. Persze, hogy mindenkit érdekelt az esemény.

„Tóthné Mráz Kitty vagyok. Októberre várjuk a picit. Azért érkeztünk, mert érdekel a szülőszoba, meg apuka egy picit részesül a babavárás csodájából.”

„Persze, hogy bent lesz a kispapa. Próbálok tájékozódni, és olyan technikákat tanulni, amelyek a szülés során segítségemre lesznek. Most könyveket olvasok, szülésfelkészítő tanfolyamon veszek részt. Most itt egy kicsit a közeget szeretném megismerni, ha ideérkezünk, ne legyen olyan idegen és ismeretlen számunkra, hanem felkészültek legyünk, tudjuk, merre kell menni, mi hol van” – mondta Pataki-Hankóczy Gitta.

A megyei kórház főigazgatója köszöntőjében utalt elődjére, Adorján Gusztáv főorvosra, aki megalapozta az osztály magas szakmai színvonalát, és azt, hogyan kell tisztelettel fogadni a pácienseket abban a nagyon félelmetes, leginkább ismeretlen néhány órában, míg életük nagy eseménye megtörténik. Megmutatták a bababarát és családbarát szobákat, a Tengerpart és Naplemente névre keresztelt szülőszobákat.

„2017-ben gondolkodtunk el azon, hogy a kismamákat olyan környezetben fogadjuk itt, az osztályon, mely nem a megszokott betegellátási környezet, hanem egy kötetlen bemutatása annak a területnek, ahol az életük legnagyobb élményén mennek keresztül. Adorján Gusztáv főigazgató úr állt mögé a kezdeményezésnek, és az ő irányításával, illetve a főiskolával való együttműködéssel egy programsorozatot alakítottunk ki. Ennek egy része a várandósággal, a babavárással kapcsolatos előadások szervezése, melyen a kórház orvosai, szülésznői és kollégái vesznek részt, illetve a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának munkatársai, felkért előadókkal” – tájékoztatott dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A szülésznőket is képző Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja hivatkozott a több évtizedes szakmai együttműködésre. Nyilvánvaló, hogy a gyerekvárással kapcsolatos feladat nem a szülésnél kezdődik, erről szól a szakma jövőjét tervezők elképzelése is. Megnő a védőnők és a szülésznők szerepe a szüléssel és gondozással kapcsolatban.

Az országban is példamutató módon fogadják tisztelettel, szeretettel és gyengédséggel a családokat az osztályon. Fábián főorvos úr beszélt a családról, a természetes szülésről és a gyengéd születésről, a szorongásról, a félelemről és a szükségszerű fájdalomcsillapításról, meg a császármetszésről.

„A gyengéd születésnek az a lényege, hogy ez az egész születés az újszülött jogairól szól. Egy francia szülész figyelte meg, hogy ott van a család. Anyuka, apuka, mind a ketten vigyorognak, és egy kis ember, aki megványadt, egy szerencsétlen apróság pedig az újszülött, pedig az egésznek róla kell szólni. A köldökzsinórt 90 mp után, amikor nem pulzál, csak akkor választjuk le. Azonnal kontaktusba kerül az anyukával, 30 percen belül el kell kezdeni a szoptatást. A magyar szabályok még az aranyórát, annak a lehetőségét is előírják. Akár az anyukával, akár az apukával. A kapcsolat, már a méhen kívül, nem szakad meg, hanem bőrkontaktus és szoptatás formájában realizálódik” – sorolta köszöntőjében dr. Fábián Antal, a Jósa András Oktatókórház főorvosa.

A Várandósság és egészséges életkezdet program kórházi nyílt napján a gyermekvállalással kapcsolatos termékeket, információkat kínáltak az őssejtlevétel jelentőségétől a pszichológus és dietetikus tanácsain át a kozmetikai termékekig.

Kapcsolódó galéria

Várandósság Hete 2022