Van szabad kapacitás a bölcsődei rendszerben – Csak átmenetileg szünetel a Hóvirág

Csak ideiglenesen zár be a Hóvirág Bölcsőde a Malom utcán. Az érintett 31 gyereket bármelyik önkormányzati intézménybe vihetik a szülők, hiszen kapacitás a fennmaradó nyolc önkormányzati bölcsőde mindegyikében van. Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt december elsejétől szünetel az ellátás a Malom utcai intézményben.

Kilenc bölcsődét működtet az önkormányzat a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény keretein belül, ezekben összesen 738 gyereknek tudnak ellátást biztosítani 20 hetes kortól 3 éves korig. A gyerekek könnyen és rugalmasan tudnak alkalmazkodni a változásokhoz – mondta dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény vezetője.

Felújított intézmények

A humán erőforrás mindenhol a jogszabályoknak megfelelően biztosított, valamint minden bölcsőde azonos tárgyi feltételekkel rendelkezik. Ez köszönhető annak, hogy az elmúlt időszakban mind a kilenc intézményt felújították Nyíregyházán az önkormányzat saját és különböző pályázati forrásokból. A bölcsődék 80 százaléka olyan mértékben újult meg, hogy szinte rá sem lehet ismerni a korszerűsítés előtti állapothoz képest, az udvarokon található játszóterek eszközeit is kicserélték. Az önkormányzat által működtetett bölcsődékben gondozási díj nincs, csak az étkezést kell kifizetni, azonban a szülők közel 80 százaléka ezért sem fizet, ennek oka a család anyagi helyzete vagy a nagycsaládos kedvezmény.

Ideiglenes bezárás

Az energiaválság a bölcsődék kiadásait is megsokszorozza, azt viszont fontos kiemelni, hogy a nyíregyházi intézményekben 21-22 fokot, a gyerekeknek megfelelő hőmérsékletet biztosítanak a bölcsődék épületeiben. Októberben a közgyűlés úgy döntött, hogy a Hóvirág, vagyis a Malom utcai bölcsőde működését ideiglenesen szüneteltetik.

Nem szűnik meg a bölcsőde

Szeretném kiemelni, hogy nem megszüntetjük a Hóvirág Bölcsődét, hanem az ellátás szünetel. Az a kérdés is felmerült, hogy mennyi ideig, mert nincs meghatározva, hogy december elsejétől meddig szünetel. Ezt azért hagytuk nyitottan, mert ha a kapacitás azt igényli, hogy minél hamarabb újra induljon a bölcsőde, akkor azt nem egy időponthoz kell kötni, így bármikor tudjuk újraindítani az ellátást. A Hóvirág Bölcsőde 40 gyermek ellátását tudja biztosítani, jelen pillanatban 31 gyerek részére biztosítunk ellátást, ennyien veszik igénybe a szolgáltatást” – nyilatkozta dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény vezetője.

A szülők választhatnak

Az ideiglenes bezárás alatt a dolgozókat az önkormányzat további nyolc bölcsődéjében alkalmazzák majd. A szülők kérhetik akár csoportosan is a gyerekek elhelyezését is, illetve a felajánlott 3-4 bölcsődét sem kötelező választaniuk. A nyíregyházi önkormányzati bölcsődék mindegyikében tudnak helyet biztosítani, hiszen mindenhol van erre kapacitás – tette hozzá dr. Nagy Erzsébet. Nyolc intézményben mintegy 80 szabad hely van még.

Intézmények a közelben

Az intézkedésre az energiaárak drasztikus változása miatt van szükség, az önkormányzat mérlegelt, hogy melyek azok a lehetőségek, amelyek mellett az intézményi szolgáltatások megfelelő minőségben, de az önkormányzati forrás minél hatékonyabb felhasználásával működtethetőek. A költségek csökkentése érdekében zárják be december elsejétől a Hóvirág Bölcsődét. A családokat érzékenyen érinti egy ilyen változás, de a Malom utcai épület közelében több intézmény is működik, autóval 5 perc, de gyalogosan is negyed óra, húsz perc alatt megközelíthetőek. A gyerekek pedig akár ugyanazokkal a szakemberekkel és csoporttársakkal is tölthetik a napjaikat egy másik intézményben.

Drasztikusan nőttek az árak

Nagyon megterheli az intézmény költségvetését a rezsidíjak emelkedése. Az intézményünk másfél milliárd forintos költségvetéssel működik, ennek a hetven százalékát viszi el a rezsi, ez fog növekedni majdnem duplájára” – tette hozzá dr. Nagy Erzsébet.

Adventi adománygyűjtés

Az intézmény működteti a családok átmeneti és a nyíregyházi gyermekek átmeneti otthonát is, mindkét helyszínen telt házzal működnek. Számukra az év minden részén adományokat gyűjtenek, de az év végén, az ünnepek közeledtével keresik fel őket a legtöbben. Tartós élelmiszert, édességet, játékokat és ruhákat is szívesen fogadnak, hiszen a családok átmeneti otthonában 40 főről gondoskodnak, a gyermekek átmeneti otthonában pedig 16 gyerek él jelenleg. Az adományokat a Tokaji út 1/D, valamint Nyírszőlősben a Kollégium utca 54. szám alatt adhatják le.

Az intézményvezetővel készült teljes beszélgetést itt láthatják: