Van kivétel! A tilalom ellenére is lehet látogatni

Az emelkedő számú felső légúti hurutos, influenzás megbetegedések megelőzése érdekében, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház vezetősége, a betegek védelmében 2019. január 21-étõl részleges látogatási tilalmat rendelt el az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály (AITO) Belgyógyászati Intenzív részlegén, a Sürgősségi Betegellátó Osztály Intenzív részlegén, a Szülészet- Nőgyógyászati Osztályon, a Gyermekosztályon, valamint a Pul¬mono¬lógiai Osztályon, majd február 5-étõl a Hematológiai Osztályon is. Azok a hozzátartozók azonban, akik rendelkeznek 14 napnál régebbi influenza elleni védőoltással – a védettség az oltást követő 14 nap elteltével alakul ki –, a tilalom idején is látogathatják a lezárt osztályokat – tudtuk meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Kommunikációs és PR Osztályától. Ebben az esetben az oltással rendelkező látogatóknak be kell mutatniuk az influenza védőoltásukat igazoló oltási könyvüket, vagy az oltó orvos által kiállított oltási igazolásukat.

Amikor nélkülözhetetlen a hozzátartozók jelenléte...

Az osztályvezető főorvos egyéb esetekben is mentességet adhat a tilalom alól, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a látogatás nem veszélyezteti a betegek épségét, hiszen egyes osztályokon természetesen lehetnek olyan betegek, akik számára a tilalom ellenére is nélkülözhetetlen hozzátartozóik jelenléte. Ezekben a kivételes esetekben a lezárt osztályok kizárólag az osztályvezető főorvos által kiadott, névre szóló rendkívüli látogatási engedéllyel, a higiénés előírások szigorú betartása mellett látogathatóak.

Megoldható az apás szülés

A tomboló influenzajárvány miatt a Szülészet- Nőgyógyászati Osztályra is látogatási tilalmat hirdettek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meghiúsulhat az apás szülés. Abban az esetben, ha az apuka rendelkezik védőoltással, ott lehet gyermeke világra jövetelekor.

Átveszik a csomagokat

Ha a hozzátartozók csomagot szeretnének beküldeni a lezárt osztályokra, az adott épület portaszolgálatán kell jelezniük a szándékukat a biztonsági őröknek, ők odaszólnak az osztályra, az osztály egyik dolgozója pedig kijön és átveszi a csomagot.


(Szerző: Bruszel Dóra)