Változékony télies időjárás – Hétvégi összegzés és előrejelzés

Vasárnap reggel négy megyére, köztük Szabolcs-Szatmár-Beregre is elsőfokú riasztást, figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat – a keleti országrészre 5 centiméternél is több friss hóra számítottak és be is igazolódott az előrejelzés. A legtöbb család örült a hónak – Marcsák Krisztina és Petra is szánkózni indultak vasárnap délelőtt. Krisztina elmondta:

Szerintem elég jó telünk van ilyen szempontból, mert sok hó esett, sokszor tudtunk menni szánkózni, hógolyózni és hóembert építeni. Tehát ez nem kérdés, ha esik a hó, akkor ki kell menni!

A legtöbben figyelték az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit, az éjszakai erősebb mínuszokat sokan nem várták meg, inkább kiszabadították ingatlanjaikat és járműveiket a hótól. Siti Tamás is leseperte autójáról a jó pár centis friss havat.

Láttam az időjárás előrejelzésben, hogy jön éjszaka a fagy és inkább most takarítom le az autómat, minthogy a hó ráfagyjon reggelre.

Mint ismert, a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló helyi rendelet szerint minden ingatlantulajdonosnak rendben kell tartania a területét körülölelő járdákat, közterületet. Ha valaki mulaszt, például nyáron nem irtja a parlagfüvet a portája előtt, esetleg ősszel nem sepri el a lehullott faleveleket a járdáról, télen pedig nem síktalanít, az felszólításra vagy akár büntetésre is számíthat. A közterület-felügyelők nemcsak a kertvárosi részeken, a családi házas övezetekben, hanem a belvárosban, a társasházak előtt is ellenőrzik a járdák állapotát.

Papp József megvárta míg eláll a hóesés, majd a Vasvári Pál utcán négy társasház előtt lapátolta, seperte a havat vasárnap délelőtt, évek óta felelőse ennek a munkálatnak is. Azt mondta:

Most nem kellett sózni, mert ez vizes hó – egyszerűen csak ellapátolom, elseprem.

Napsütéses volt a hétfő délelőtt városunkban, Nyíregyháza útjai és járdái jól járhatóak – a NYÍRVV munkatársai és munkagépei folyamatosan dolgoztak vasárnap is és már most felkészülten várják a hét közepére ígért újabb havazást.


Dér Vivien