Valós veszély a szívférgesség

Az egyre melegebb időjárás miatt olyan rovatok jelentek meg Magyarországon, amelyek 4-5 évvel ezelőttig csupán a mediterrán térségben voltak jelen. A globális felmelegedés miatt Európa északabbi területeire, így Magyarországra is eljutottak azok a szúnyogok, amelyek komoly betegségeket okozhatnak kedvenceinknek, főleg a kutyáknak. Egyes szúnyogok nem csupán az embereknél válthatnak ki allergiás reakciókat, hanem a kutyákat is megbetegíthetik. Ezek a vérszívók terjesztik a szívférgességet, amelynek lényege, hogy a férgek nem az állat bélcsatornájában okoznak károkat, hanem a szívükben.

 

Fontos a megelőzés

 

Dr. Hauberger Péter, a Nyíregyházi Oktató Állatkórház állatorvosa azt mondta, akár hosszabb ideig is lappanghat a kórokozó és tünet nélkül fertőzött lehet az állat. Tavasztól, amikor a szúnyogok már előkerülnek, már akkor gondolnunk kell rá. Az állatorvos hozzátette, a bőrférgesség tünetei általában bőrpír és egyéb elváltozások, mint a kisebb duzzanatok, vagy csomók a bőrön. A szívférgesség pedig szív eredetű megbetegedésnek a tüneteit mutatják. Fáradékony az állat, köhög, és egyéb tünetek hívják fel a figyelmet a betegségre. Dr. Hauberger Péter kifejtette, szívférgesség esetén a gyógykezelés elég nehézkes, ezért érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, már a szúnyogos időszak előtt érdemes a vérszívók ellen védekezni. Különböző cseppek és tabletták vannak forgalomban, amelyekkel egyrészt a szúnyogok ellen lehet védekezni, másrészről pedig a bőr és a szívféreg lárvájának a számát lehet csökkenteni a vérben.

 

… és a szuronyos istállólégy

 

A kórokozó lárváját vérből lehet kimutatni. Amennyiben az állat tesztje pozitív lett, el lehet kezdeni a gyógykezelését, aminek azonban az a veszélye, hogy a szívféreg a szívben és a tüdő ereiben található. Elpusztult példányaik trombózist okozhatnak a tüdőben és az egyéb szervekben. A szívférgesség emberre nem, macskákra nagyon ritkán jelent veszélyt, az inkább az ebeknél jelentkezik. A szúnyogok mellett a szuronyos istállólégy is problémát jelent a nyári időszakban, a kutyákat veszélyezteti. Ezek az élősködők kicsipkedik az ebek testét, fültőtájékon a kisebb ereken mikrosérüléseket okoznak és ebből táplálkoznak. Ezek a legyek teljesen el tudják lepni a kutyákat. Így a felelős állattartóknak ezek ellen is védeni kell kedvenceiket. Gyógyszerekkel a probléma megelőzhető, a már meglévő állapotra pedig szintén van orvosság.

ME.