Vadonatúj gasztrofesztivál a múzeumfaluban!

A Sóstói Múzeumfalu, karöltve Északkelet-Magyarország kiemelkedő cégcsoportjával, a társadalmi szerepvállalásban is élen járó Master Good Kft.-vel, május utolsó szombatján szeretettel hívja és várja „Tiszán innen és Dunán túlról” az érdeklődőket, mert hamisítatlan falusi lakodalomra készülnek, megrendezik az I. Kappan- és Lakodalmas Fesztivált!


Kappan- és Lakodalmas Fesztivál
Követve a vármegye sokszínű lakodalmi szokásait, híres vőfélyekkel – Ugyan Attila, Farkas László és Húsvét Csaba – várják mindazokat, akik megannyi lakodalmi étel mellett meg akarják tapasztalni a hamisítatlan falusi életérzést. Bemutatják a Kárpát-medence menyekező ruháit, melyben helyet kap a csodás ajaki mennyasszonyi öltözet is, azt követően pedig részesei lehetnek egy valódi ajaki lakodalmi mulatságnak. Erre a napra vendégük lesz a CimbaliBand és a Swing a’la Django! Rendeznek Master Good kappanszépségversenyt és rajzversenyt, forog a kosaras körhinta, s népi játszóudvarba várják a gyerekeket. Kádár Ferkó fotószínháza, mesterségbemu­ta­tók, lovaskocsikázás, valamint igazi falusi vásár mellett ezen a napon részesei lehetnek egy régi népiskolai tanítási órának. A Tirpák portán baromfiudvarban találkozhatnak a tanyasi csirkék és kappanok különböző fajtáival, a Jánkmajtisi udvaron és a Túristvándi csűrben pedig lakodalmi ételek előkészítésében vehetnek részt az arra vállalkozók.

 

Kóstolás
A Master Good Kft. termékeire alapozva, a barabási iskolaudvaron, a Csillag Ételbár jóvoltából kínálják a gőzölgő húslevest és a kappanpörköltet, hiszen a hamisítatlan falusi lagzi lelke a finom szárnyas étel. A rendezvényre 10.00 és 18.00 óra között várnak mindenkit, a felnőttek 1000 Ft/fő, a nyugdíjasok és diákok 500 Ft/fő áron válthatnak jegyet, 6 év alatt és 70 év fölött a belépés ingyenes. A látogatók a lakodalmi ételeket kóstolójegy ellenében vásárolhatják meg.

 

Pünkösdi hétvége
Ami pedig a teljes hétvégét illeti: vasárnap és hétfőn is 10 órakor indul a sokadalom. Az első napon vendégük a Beregi Múzeum és a Szatmár-Beregi Népművészeti Egyesület, akik ruhabemutató keretein belül hirdetik, hogy a népi kultúra igenis trendi és fenntartható. 14 órakor lép fel Tímár Sára, a Sebő Együttes énekese, „Népdallá vált Petőfi versek” című koncertjével. Pünkösdhétfőn királynéjárásra, vagyis „mavagyonolásra” várják a látogatókat, majd a kenderfeldolgozást bemutató kiállítás nyílik. Fellép az ORT-IKI Társulat, 12.30-kor a bátor vállalkozók Filep László vezetésével mérhetik össze erejüket és tudásukat, hogy kiderüljön, 2023-ban ki lesz a Sóstói Múzeumfalu pünkösdi királya, egyetlen esztendeig!