Vádemelés a csalásból származó pénz eredetének eltitkolása miatt
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség pénzmosás bűntette miatt emelt vádat az ellen a két férfi ellen, akik egymással összejátszva csalásból származó 900.000 Ft eredetét próbálták meg a hatóságok elől elrejteni

A két férfi 2017 nyarán abban állapodott meg, hogy egyikük a másik rendelkezésére bocsátja bankszámlaszámát, majd az arra érkező utalás összegét felveszi, és díjazás ellenében azt átadja megbízójának, így rejtve el - a bűncselekményből származó pénzzel ténylegesen gazdagodó - személyét.

Arról azonban nem tudott, hogy bankszámlaszámát ismeretlen személy egy csaláshoz fogja felhasználni.

2017. augusztus első napjaiban egy álnéven bemutatkozó ismeretlen telefonáló ugyanis egy szolnoki nőt - nyereményjátékon való nagy összegű nyerésre valótlan hivatkozással-  arra vett rá, hogy a bankszámlájáról Netbankon keresztül 900.000.- forintot utaljon át a megadott bankszámlára.

A megtévesztett nő azonnal rájött a csalásra, hiszen észlelte, hogy a számláján a nyereményösszeg nem jóváírásra, hanem levonásra került, ezért feljelentést tett a rendőrségen.

A pénzmosással vádolt férfi az átutalt összeget számlájáról nyomban felvette, és átadta megbízójának, aki az ügyletért neki jutalékként 100.000,- Ft-ot fizetett.

Az ügyészség mindkettőjüket pénzmosás bűntettével vádolja, tettükért akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség